Conflicten zijn te herleiden tot verschillende culturen die met elkaar strijden

Opinie
Veel conflicten zijn terug te voeren op een strijd tussen dominante beschavingen. Dat geldt ook voor de oorlog in Oekraïne.
Frank van den Heuvel • werkzaam op het gebied van toezicht en public affairs, bestuurslid van de maatschappelijke denktank Socires
dinsdag 16 augustus 2022 om 19:00 aangepast 20:15
Conflicten ontstaan en worden uitgevochten op breuklijnen van beschavingen. Dat geldt ook voor de oorlog van Rusland met Oekraïne. Hoe kan verder bloedvergieten voorkomen worden?
Conflicten ontstaan en worden uitgevochten op breuklijnen van beschavingen. Dat geldt ook voor de oorlog van Rusland met Oekraïne. Hoe kan verder bloedvergieten voorkomen worden? beeld anp / Laurens van Putten

Onlangs herlas ik het boek Botsende beschavingen van de Amerikaanse hoogleraar Samuel Huntington, geschreven in 1996. Hij beschrijft dat de echte strijd in de wereld plaatsvindt tussen negen dominante beschavingen, culturen, die een eigen historie, achtergrond en traditie hebben. Het is een hoogst actueel boek in deze tijd van geopolitieke conflicten.

Recente grensconflicten bij de Servisch-Kosovaarse grens. De Verenigde Staten provoceerde de Chinese leider met hoog politiek bezoek aan Taiwan. En de oorlog Rusland-Oekraïne duurt al bijna een half jaar - en eigenlijk al acht jaar. Huntington schreef ruim 25 jaar jaar geleden al over deze strijd tussen culturen. Het gaat hier om de westerse, Chinese, islamitische, Japanse, Afrikaanse, Latij..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.

Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Afbeelding

Afrika is het continent van de toekomst. Hoe kan het Westen zijn bloei faciliteren?

Afrika is een krachtig continent met enorme potentie. Laat het Westen de bloei van het continent faciliteren, op basis van een gelijkwaardige relatie, schrijft Hans Valkenburg.