Conflicten zijn te herleiden tot verschillende culturen die met elkaar strijden

Opinie
Veel conflicten zijn terug te voeren op een strijd tussen dominante beschavingen. Dat geldt ook voor de oorlog in Oekraïne.
Frank van den Heuvel • werkzaam op het gebied van toezicht en public affairs, bestuurslid van de maatschappelijke denktank Socires
dinsdag 16 augustus 2022 om 19:00
Conflicten ontstaan en worden uitgevochten op breuklijnen van beschavingen. Dat geldt ook voor de oorlog van Rusland met Oekraïne. Hoe kan verder bloedvergieten voorkomen worden?
Conflicten ontstaan en worden uitgevochten op breuklijnen van beschavingen. Dat geldt ook voor de oorlog van Rusland met Oekraïne. Hoe kan verder bloedvergieten voorkomen worden? beeld anp / Laurens van Putten

Onlangs herlas ik het boek Botsende beschavingen van de Amerikaanse hoogleraar Samuel Huntington, geschreven in 1996. Hij beschrijft dat de echte strijd in de wereld plaatsvindt tussen negen dominante beschavingen, culturen, die een eigen historie, achtergrond en traditie hebben. Het is een hoogst actueel boek in deze tijd van geopolitieke conflicten.

Recente grensconflicten bij de Servisch-Kosovaarse grens. De Verenigde Staten provoceerde de Chinese leider met hoog politiek bezoek aan Taiwan. En de oorlog Rusland-Oekraïne duurt al bijna een half jaar - en eigenlijk al acht jaar. Huntington schreef ruim 25 jaar jaar geleden al over deze strijd tussen culturen. Het gaat hier om de westerse, Chinese, islamitische, Japanse, Afrikaanse, Latij..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat het debat over de doop heeft opgeleverd? ‘Ik hoop en bid dat doop teken van eenheid wordt’

Dominee Mark de Jager pleitte in juli voor een breed kerkelijk gesprek over de (tweede) doop. Hij blikt terug op de vele reacties die dat opleverde. Hij ziet sterke raakvlakken tussen de kinder- en volwassendoop.

Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.