Maak opleidingen breder, voor meer opties in de beroepskeuze

Opinie
Er is een tekort aan mensen voor cruciale beroepen: politieagenten, zorgmedewerkers, onderwijzers, hulpverleners ... En jongeren willen graag werk met diepgang. Waarom kiezen zij dan toch te weinig voor die cruciale beroepen?
Gabriëlle As • loopbaancoach
maandag 15 augustus 2022 om 15:37
De bayawever uit de familie van wevervogels.
De bayawever uit de familie van wevervogels. beeld istock

Wevervogels verzamelen met zorgvuldige precisie takjes en blaadjes en vlechten kunstige nestjes. Een knap staaltje vakmanschap met een nuttig en ‘maatschappelijk’ doel: een veilig nestje maken voor hun kroost. Als de wevervogel een mens zou zijn, zouden we zeggen: die heeft een zinvol beroep. 

Vanuit het perspectief dat werken niets anders is dan ‘inspanning leveren’, werken alle organismen. In de dierenwereld en zelfs plantenwereld, heeft werken over het algemeen een maatschappelijk doel. Zelfs bij bomen: vanuit een ondergronds stelsel van wortels en schimmels zenden ze voedingsstoffen naar elkaar uit. Ze helpen elkaar overleven. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.

Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’