Ook predikant kent kerkpijn

Ingezonden
Nico Catsburg, predikant, medeauteur ‘Wolven in de Kerk
maandag 15 augustus 2022 om 04:22

Mariët Baaij schrijft over de kerkpijn van kerkverlaters (ND, 10 augustus). Een oorzaak is volgens haar de houding van de voorganger, maar ook die kent kerkpijn. In tegenstelling tot Mariët Baaij denk ik dat kerkpijn niet zijn oorzaak heeft in de door haar genoemde punten, want je kunt tegenwoordig in allerlei kerken terecht. Predikanten daarentegen verlaten de kerk niet vanwege huidskleur of gender, maar vanwege het gedrag van kerkleden. Leden gaan zich als een wolf gedragen en de herder willen ze verslinden. In een enquête die gehouden werd voor het boek Wolven in de Kerk geeft 50 procent van de ondervraagde voorgangers aan te hebben overwogen om te stoppen met het predikantschap. Ruim de helft van ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Afbeelding

Afrika is het continent van de toekomst. Hoe kan het Westen zijn bloei faciliteren?

Afrika is een krachtig continent met enorme potentie. Laat het Westen de bloei van het continent faciliteren, op basis van een gelijkwaardige relatie, schrijft Hans Valkenburg.

Afbeelding

Maak Oekraïne spontaan NAVO-lid

OekraÏne vecht niet alleen voor de veiligheid van eigen land en burgers, maar ook voor andere landen aan de grens van Rusland en zelfs voor het Westen en de vrijheid van democratie (Nederlands Dagblad, 15 november).

Afbeelding

Aan de kerkorde ken je de kerk: waarom slechts één zonde haarscherp aanwijzen?

Het belijden van de kerk staat ter discussie, geeft Pieter Pel als reden om niet mee te willen ‘in de plurale gemeenschap’ van een nieuwe gereformeerde fusiekerk.

Afbeelding

Zijn grote, dure cadeaus echt noodzakelijk met Sinterklaas, of moet de herinnering voorop staan?

De commercie is er op gericht dat cadeaus altijd mooi, lux en groot moeten zijn. Dat is een misvatting, zeker als relaties of onderlinge verhoudingen onder druk staan, stelt therapeut Annewieke van Eijsden.