Stijgende energieprijzen: wat een zegen, het werd eens tijd

Opinie
De stijgende energieprijzen zijn zo gek nog niet. Misschien wordt de westerse wereld zich eindelijk bewust dat het zo niet door kan gaan.
Peter de Waard • economieredacteur bij de Volkskrant
maandag 15 augustus 2022 om 04:22 aangepast 09:25
De exploderende energierekening is een probleem voor lagere inkomens in Nederland. Maar daar moet geen mouw aan worden gepast door energieprijzen te verlagen, met het verstrekken van subsidies of het instellen van een plafond.
De exploderende energierekening is een probleem voor lagere inkomens in Nederland. Maar daar moet geen mouw aan worden gepast door energieprijzen te verlagen, met het verstrekken van subsidies of het instellen van een plafond. beeld afp / John Thys

Energiearmoede is nu al het woord van het jaar 2022. Maar over energierijkdom heeft niemand het ooit gehad toen in de jaren zestig de cv’s en ovens op de Groningse gasbel werden aangesloten, en autorijden en vliegvakanties mogelijk werden doordat supertankers vol Arabische olie bij Rotterdam aanmeerden.

Eigenlijk is energie al 150 jaar zo goedkoop dat ermee kan worden gesmeten. Probleemloos rijden mensen duizend kilometer voor twee weken vakantie in Zuid-Frankrijk. Of vliegen ze twaalfduizend kilometer naar Bangkok in Thailand. En dat zijn niet alleen de geprivilegieerden – hoewel hun ecologische voetafdruk gemiddeld honderd keer zo hoog zal zijn als die van Jan Modaal. Eigenlijk heeft de grote meerderheid van de huidige generatie de kost..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beelden van een natuurramp zijn vaak onoverzichtelijk. Dat is logisch, omdat er chaos is ontstaan. Bij de aardbeving in Indonesië vorige week laat dit beeld met scheefgezakte gebouwen en een neergeploft dak echter in een klap goed de gevolgen zien.

Afbeelding

Het woord ‘homofobie’ doet geen recht aan de bezwaren van veel moslims

Nederlandse moslims beijveren zich niet collectief voor een verbod op homoseksualiteit of dat het homohuwelijk in de ban moet worden gedaan, stelt Joas Wagemakers in het debat over de OneLove-band.

Afbeelding

Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt

Ik was al een conflictmijdend type, maar daar kun je dus ook je vak van maken, schrijft Anita Zeldenrust over haar dagelijks leven als moeder in een gezinshuis en hoe ze smeulende vuurtjes al zeer vroeg opmerkt.

Afbeelding

Hoe vaak staat de bezorger van pakketjes voor jouw deur?

Mensen bestellen vaak meer dan ze nodig hebben en sturen artikelen, vaak gratis, weer retour. Hoe zit het met jouw online koopgedrag? En denk jij ook dat het anders kan en moet?

Afbeelding

Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat volgens Lourens Geuze een trend bij kerkenraden zien: het pragmatisme voert bij allerlei besluiten meer dan eens de boventoon.

Afbeelding

Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook, schrijft oud-president van het Haagse gerechtshof Leendert Verheij.