Stijgende energieprijzen: wat een zegen, het werd eens tijd

Opinie
De stijgende energieprijzen zijn zo gek nog niet. Misschien wordt de westerse wereld zich eindelijk bewust dat het zo niet door kan gaan.
Peter de Waard • economieredacteur bij de Volkskrant
maandag 15 augustus 2022 om 04:22
De exploderende energierekening is een probleem voor lagere inkomens in Nederland. Maar daar moet geen mouw aan worden gepast door energieprijzen te verlagen, met het verstrekken van subsidies of het instellen van een plafond.
De exploderende energierekening is een probleem voor lagere inkomens in Nederland. Maar daar moet geen mouw aan worden gepast door energieprijzen te verlagen, met het verstrekken van subsidies of het instellen van een plafond. beeld afp / John Thys

Energiearmoede is nu al het woord van het jaar 2022. Maar over energierijkdom heeft niemand het ooit gehad toen in de jaren zestig de cv’s en ovens op de Groningse gasbel werden aangesloten, en autorijden en vliegvakanties mogelijk werden doordat supertankers vol Arabische olie bij Rotterdam aanmeerden.

Eigenlijk is energie al 150 jaar zo goedkoop dat ermee kan worden gesmeten. Probleemloos rijden mensen duizend kilometer voor twee weken vakantie in Zuid-Frankrijk. Of vliegen ze twaalfduizend kilometer naar Bangkok in Thailand. En dat zijn niet alleen de geprivilegieerden – hoewel hun ecologische voetafdruk gemiddeld honderd keer zo hoog zal zijn als die van Jan Modaal. Eigenlijk heeft de grote meerderheid van de huidige generatie de kost..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat het debat over de doop heeft opgeleverd? ‘Ik hoop en bid dat doop teken van eenheid wordt’

Dominee Mark de Jager pleitte in juli voor een breed kerkelijk gesprek over de (tweede) doop. Hij blikt terug op de vele reacties die dat opleverde. Hij ziet sterke raakvlakken tussen de kinder- en volwassendoop.

Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.