Heeft de kerk een zomerstop nodig?

Opinie
Verschillende kerken in Nederland lassen een zomerstop in. Ze organiseren geen samenkomsten, zodat voorgangers en actieve vrijwilligers ook kunnen genieten van een rustdag. ‘Het is gezond voor de vrijwilligers om afstand te nemen en vakantie te vieren’, is de reactie van een kerkleider (ND, 4 augustus). En een ander merkt op dat kerk-zijn meer is dan de zondagse dienst. Maar sommige kerken sluiten hun deuren uit noodzaak: er zijn te weinig vrijwilligers om degenen die op vakantie zijn te vervangen.
Annelies Buit
maandag 15 augustus 2022 om 08:04
Het panel van de rubriek Mijn Mening.
Het panel van de rubriek Mijn Mening. beeld ND

Nieuw talent

Irene Plas, voorzitter CDA Brunssum en vakdocent Engels

Het tornen aan de frequentie van de eredienst of heilige mis gaat in tegen de oproep uit Hebreeën om de samenkomsten niet te verzuimen. Een beeldscherm of podcast kan nooit helemaal compenseren, omdat daar de kern van de onderlinge ontmoeting en gezamenlijke lofzang ontbreekt.

Het tekort aan vrijwilligers tijdens de bouwvak vraagt daarom om wijzere oplossingen dan een zomerstop. Zo kunnen vrijwilligers die niet afhankelijk zijn van de bouwvak hun pauze op een ander moment plannen. Ook kun je kiezen voor een franjeloze dienst met meer actieve betrokkenheid van de aanwezigen. Sober kerk-zijn is nog altijd zo veel kostbaarder en gastvrijer dan een dichte deur. En neem een voo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.