Pastor Jos Looijse: ‘Katholieken moeten spreken over seksuele diversiteit’

Opinie
Het wordt tijd dat de Rooms-Katholieke Kerk een leer ontwikkeld die recht doet aan Gods liefde in ieder mens in alle veelkleurigheid.
Jos Looijse • pastor te Ulvenhout
vrijdag 12 augustus 2022 om 17:00
Deelnemers aan de Pride Walk (30 juli) lopen door Amsterdam. 'In landen waar de kerk niet voor hen opkomt, worden leden van de lhbt-gemeenschap vaak gediscrimineerd en onderdrukt.'
Deelnemers aan de Pride Walk (30 juli) lopen door Amsterdam. 'In landen waar de kerk niet voor hen opkomt, worden leden van de lhbt-gemeenschap vaak gediscrimineerd en onderdrukt.' beeld anp / Phil Nijhuis

De Rooms-Katholieke Kerk kent een moeilijk uit te houden spanning tussen leer en praktijk. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de manier waarop de kerk met de Pride in Amsterdam omgaat (ND, 6 augustus). 

Katholieke pastores laten het lhbt+-event links liggen, maar zorgen en noden van deze gemeenschap gaan hen wel degelijk ter harte. Dat laten zij vooral merken in individueel pastoraat, of in de belangenorganisatie van Katholieke Homopastores, die vorige week de boekpresentatie van het boek Wat de Bijbel wél zegt over homoseksualiteit (vertaald door de Nederlandse pater Mark-Robin Hoogland) organiseerde. Ik mocht bij deze inspirerende bijeenkomst aanwezig zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.