Pastor Jos Looijse: ‘Katholieken moeten spreken over seksuele diversiteit’

Opinie
Het wordt tijd dat de Rooms-Katholieke Kerk een leer ontwikkeld die recht doet aan Gods liefde in ieder mens in alle veelkleurigheid.
Jos Looijse • pastor te Ulvenhout
vrijdag 12 augustus 2022 om 17:00
Deelnemers aan de Pride Walk (30 juli) lopen door Amsterdam. 'In landen waar de kerk niet voor hen opkomt, worden leden van de lhbt-gemeenschap vaak gediscrimineerd en onderdrukt.'
Deelnemers aan de Pride Walk (30 juli) lopen door Amsterdam. 'In landen waar de kerk niet voor hen opkomt, worden leden van de lhbt-gemeenschap vaak gediscrimineerd en onderdrukt.' beeld anp / Phil Nijhuis

De Rooms-Katholieke Kerk kent een moeilijk uit te houden spanning tussen leer en praktijk. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de manier waarop de kerk met de Pride in Amsterdam omgaat (ND, 6 augustus). 

Katholieke pastores laten het lhbt+-event links liggen, maar zorgen en noden van deze gemeenschap gaan hen wel degelijk ter harte. Dat laten zij vooral merken in individueel pastoraat, of in de belangenorganisatie van Katholieke Homopastores, die vorige week de boekpresentatie van het boek Wat de Bijbel wél zegt over homoseksualiteit (vertaald door de Nederlandse pater Mark-Robin Hoogland) organiseerde. Ik mocht bij deze inspirerende bijeenkomst aanwezig zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Afbeelding

Afrika is het continent van de toekomst. Hoe kan het Westen zijn bloei faciliteren?

Afrika is een krachtig continent met enorme potentie. Laat het Westen de bloei van het continent faciliteren, op basis van een gelijkwaardige relatie, schrijft Hans Valkenburg.

Afbeelding

Maak Oekraïne spontaan NAVO-lid

OekraÏne vecht niet alleen voor de veiligheid van eigen land en burgers, maar ook voor andere landen aan de grens van Rusland en zelfs voor het Westen en de vrijheid van democratie (Nederlands Dagblad, 15 november).

Afbeelding

Aan de kerkorde ken je de kerk: waarom slechts één zonde haarscherp aanwijzen?

Het belijden van de kerk staat ter discussie, geeft Pieter Pel als reden om niet mee te willen ‘in de plurale gemeenschap’ van een nieuwe gereformeerde fusiekerk.

Afbeelding

Zijn grote, dure cadeaus echt noodzakelijk met Sinterklaas, of moet de herinnering voorop staan?

De commercie is er op gericht dat cadeaus altijd mooi, lux en groot moeten zijn. Dat is een misvatting, zeker als relaties of onderlinge verhoudingen onder druk staan, stelt therapeut Annewieke van Eijsden.