Troost in lijn met kerkelijk belijden

Ingezonden
Bertus Huizing biedt woorden van troost in dagen van verdriet (ND, 9 augustus). Dat is iets moois, maar ook iets moeilijks. Want in ‘gewone’ tijden kunnen wij christenen al niet met heel ons hart ‘Onze Vader’ tegen God zeggen, maar vooral niet in dagen van grote moeite en verdriet.
Ds. Anne van der Sloot, Steenwijk
donderdag 11 augustus 2022 om 16:42 aangepast 19:35
Lege kerk.
Lege kerk. beeld Pexels

Maar onze God vindt het mooi als we in geloof ook dan ons hart bij Hem uitstorten. Ook al zijn we dan net als kleine kinderen die alleen met veel moeite ‘Onze Vader’ weten te brabbelen. Hij merkt daarin het geloof in Hem op, dat wij Hem ook in groot verdriet toch door Christus als onze Vader kennen, die van ons houdt. 

De almachtige Vader van Jezus Christus is onze Vader! Toen Jezus opvoer ten hemel naar zijn God en Vader deed Hij ons dat weten: Ik ga op naar mijn en jullie Vader en naar mijn en jullie God. In de troostwoorden die Huizing biedt, mis ik dat deze woorden van Jezus stem krijgen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.