Israël moet al meer dan tien jaar de Gazastrook afgrenzen, als gevolg van Palestijnse terreur

Ingezonden
Op 8 augustus staat er in het Nederlands Dagblad over de Gazastrook: ‘(Egypte) is ook medeplichtig aan de totale isolatie van de Gazastrook door (...) de grens (...) tussen Egypte en de strook dicht te houden.’
Hans Schilder, Sint Nicolaasga
donderdag 11 augustus 2022 om 16:41 aangepast 08:35
Een Palestijnse man met de Palestijnse vlag terwijl Israëlische veiligheidstroepen toekijken.
Een Palestijnse man met de Palestijnse vlag terwijl Israëlische veiligheidstroepen toekijken. beeld jaafar Ashtiyeh / afp

Egypte medeplichtig noemen is insinuerend. Want wie is de andere partij die de grens dichthoudt? Israël. Israël is blijkbaar schuldig en dat is in mijn ogen een onzuivere beschuldiging. 

En op 9 augustus staat er in de krant: ‘Na Hamas’ machtsovername in 2007 hebben Israël en Egypte het gebied afgesloten van de buitenwereld, waardoor de twee miljoen inwoners lijden onder hoge werkloosheid, een gebrek aan goede medische zorg en een tekort aan elektriciteit en schoon water.’ Ik vind dat insinuerend: dat de Palestijnen gevangen worden gehouden door Israël en ‘lijden onder hoge werkloosheid etc’. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er is alle reden om verzetsmensen gewoon verzetshelden noemen. Daar is niks mis mee

Verzetshelden overwonnen hun angst die anderen weerhield van acties tegen de bezetter. Volgens historicus Wim Berkelaar is er alle reden hen gewoon verzetshelden te noemen.

Afbeelding

Wegwerpscharen en dure metalen zaagbladen: Waar blijft de broodnodige visie op circulaire zorg?

Verduurzamen van de zorg, waar veel wordt gewerkt met wegwerpproducten, is van groot belang. Maar wetgeving staat een circulaire zorg nu nog te veel in de weg, schrijft expert Ilyes Machkor.

Afbeelding

Carola Schouten mag de armen wel wat meer tegemoetkomen. Beter nog: voorkom armoede

De wet die ervoor moet zorgen dat iedereen meedoet (Participatiewet) wordt iets soepeler. Je mag bijvoorbeeld wat meer bijverdienen. Maar de wet blijft zwaar leunen op controles, stelt Peter Heijkoop.

Afbeelding

Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet

Hoogleraar Jaap Dekker kruipt in de huid van Ebed-Melech. Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet. En zich ook nog wat andere vooroordelen moest laten welgevallen.

Afbeelding

Hoe maken we onze boodschap aan Qatar geloofwaardig? Niet alleen door een armband of speldje

Een statement maken over de arbeidsomstandigheden in Qatar is niet genoeg. We moeten in Nederland ook eerlijk naar onszelf durven kijken, schrijven Anne van der Meer en Floris Grijzenhout.

Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.