Taiwanezen slachtoffer van een conflict van twee Chinese regimes

Opinie
Het conflict rond Taiwan is een uitvloeisel van de rivaliteit tussen twee Chinese regimes, die over de hoofden van de Taiwanezen werd uitgevochten.
Gerrit van der Wees • voormalig Nederlands diplomaat, doceert geschiedenis van Taiwan aan George Mason University en Amerikaanse betrekkingen met Oost-Azië aan George Washington University
donderdag 11 augustus 2022 om 12:41 aangepast 08:53
Vanaf de kust van Taiwan kijkt iemand naar wat waarschijnlijk een Chinese militaire oefening is in reactie op het recente bezoek van Nancy Pelosi - voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden - aan Taiwan.
Vanaf de kust van Taiwan kijkt iemand naar wat waarschijnlijk een Chinese militaire oefening is in reactie op het recente bezoek van Nancy Pelosi - voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden - aan Taiwan. beeld epa

In zijn artikel over het bezoek van de Amerikaanse politicus Nancy Pelosi aan Taiwan zette Aad Kamsteeg vorige week uitstekend uiteen hoe de huidige situatie een effect is van de verschuivende machtsverhoudingen tussen drie supermachten, Amerika, China en Rusland. In aanvulling op dat geopolitieke perspectief lijkt het mij ook noodzakelijk te bezien hoe de Taiwanezen zelf tegen dit conflict aankijken. Daarvoor is het nuttig terug te gaan in de geschiedenis: Wie zijn de Taiwanezen? Waar komen zij vandaan, en waar willen ze heen?

De oorspronkelijke bevolking van Taiwan zijn de Aborigines, 16 stammen van het Maleis-Polynesische ras, die nu nog maar ongeveer 3 procent van de bevolking uitmaken. Toen de Nederlanders er in 1624 arriveerden ware..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er is alle reden om verzetsmensen gewoon verzetshelden noemen. Daar is niks mis mee

Verzetshelden overwonnen hun angst die anderen weerhield van acties tegen de bezetter. Volgens historicus Wim Berkelaar is er alle reden hen gewoon verzetshelden te noemen.

Afbeelding

Wegwerpscharen en dure metalen zaagbladen: Waar blijft de broodnodige visie op circulaire zorg?

Verduurzamen van de zorg, waar veel wordt gewerkt met wegwerpproducten, is van groot belang. Maar wetgeving staat een circulaire zorg nu nog te veel in de weg, schrijft expert Ilyes Machkor.

Afbeelding

Carola Schouten mag de armen wel wat meer tegemoetkomen. Beter nog: voorkom armoede

De wet die ervoor moet zorgen dat iedereen meedoet (Participatiewet) wordt iets soepeler. Je mag bijvoorbeeld wat meer bijverdienen. Maar de wet blijft zwaar leunen op controles, stelt Peter Heijkoop.

Afbeelding

Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet

Hoogleraar Jaap Dekker kruipt in de huid van Ebed-Melech. Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet. En zich ook nog wat andere vooroordelen moest laten welgevallen.

Afbeelding

Hoe maken we onze boodschap aan Qatar geloofwaardig? Niet alleen door een armband of speldje

Een statement maken over de arbeidsomstandigheden in Qatar is niet genoeg. We moeten in Nederland ook eerlijk naar onszelf durven kijken, schrijven Anne van der Meer en Floris Grijzenhout.

Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.