Machteloze of falende overheid?

Ingezonden
Robert Scholma, Zwolle
donderdag 11 augustus 2022 om 04:20

Is er niet veel meer sprake van een falende overheid dan van een machteloze overheid (Nieuwsanalyse, ND 6 augustus)? Van falende opeenvolgende kabinetten, die problemen negeren, doorschuiven en creëren. Denk aan klimaat, milieu, biodiversiteit, energie, denk aan Groningen, de Belastingdienst, stikstof. Een minister die een puinhoop maakt van de belastingdienst, krijgt in een volgend kabinet vrolijk een nieuwe post - en laat ook daar een puinhoop achter. Dat is niet alleen Rutte aan te rekenen. Ook de kabinetten, de deelnemende politieke partijen, en deels de Kamer(s). En deels ook ons als stemgerechtigde burgers. Ik zie steeds meer een structureel falende overheid. Ja, dat leidt tot machteloosheid. Maar hopelijk ook tot radicale..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beelden van een natuurramp zijn vaak onoverzichtelijk. Dat is logisch, omdat er chaos is ontstaan. Bij de aardbeving in Indonesië vorige week laat dit beeld met scheefgezakte gebouwen en een neergeploft dak echter in een klap goed de gevolgen zien.

Afbeelding

Het woord ‘homofobie’ doet geen recht aan de bezwaren van veel moslims

Nederlandse moslims beijveren zich niet collectief voor een verbod op homoseksualiteit of dat het homohuwelijk in de ban moet worden gedaan, stelt Joas Wagemakers in het debat over de OneLove-band.

Afbeelding

Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt

Ik was al een conflictmijdend type, maar daar kun je dus ook je vak van maken, schrijft Anita Zeldenrust over haar dagelijks leven als moeder in een gezinshuis en hoe ze smeulende vuurtjes al zeer vroeg opmerkt.

Afbeelding

Hoe vaak staat de bezorger van pakketjes voor jouw deur?

Mensen bestellen vaak meer dan ze nodig hebben en sturen artikelen, vaak gratis, weer retour. Hoe zit het met jouw online koopgedrag? En denk jij ook dat het anders kan en moet?

Afbeelding

Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat volgens Lourens Geuze een trend bij kerkenraden zien: het pragmatisme voert bij allerlei besluiten meer dan eens de boventoon.

Afbeelding

Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook, schrijft oud-president van het Haagse gerechtshof Leendert Verheij.