Neem kerkpijn serieus: beschadig elkaar niet, want afwijzing vreet diep in iemands identiteit

Opinie
Kerkpijn raakt niet alleen mensen die de kerk verlaten, maar ook de mensen die om hen heen staan.
Mariët Baaij • coach voor mensen met kerkpijn en spreker over dit onderwerp
dinsdag 9 augustus 2022 om 18:59 aangepast 10:45
'In alle verhalen die ik hoor, ontdekte ik dat als er iemand, al dan niet gedwongen, uit de kerk vertrekt, er gemiddeld enkele tientallen mensen rondom deze persoon niets meer met een kerk of God te maken willen hebben.'
'In alle verhalen die ik hoor, ontdekte ik dat als er iemand, al dan niet gedwongen, uit de kerk vertrekt, er gemiddeld enkele tientallen mensen rondom deze persoon niets meer met een kerk of God te maken willen hebben.' beeld anp / Jeroen Jumelet

In mijn praktijk hoor ik veel verhalen over kerkpijn. Kerkpijn gaat over afwijzing, veroordeling of misbruik door ouders, voorgangers of gemeenteleden onder verwijzing naar de Bijbel en God.

Deze afwijzing vreet diep in iemands identiteit. Kerkpijn kan grote gevolgen hebben: slachtoffers verlaten niet zelden de kerk. Ze worden dan ook in hun identiteit aangetast – veel van de verhalen die ik hoor hebben namelijk te maken met seksuele geaardheid, scheiding, racisme en morele kwesties als euthanasie. 

Kerkpijn is niet aan een specifieke denominatie verbonden, maar komt veel voor in behoudende of evangelische gemeenten. In kerken waar men collectief hetzelfde (moet) denken wordt sneller geoordeeld over mensen die anders denken. 

‘Bij niet-christe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er is alle reden verzetsmensen gewoon verzetshelden noemen. Daar is niks mis mee

Verzetshelden overwonnen hun angst die anderen weerhield van acties tegen de bezetter. Volgens historicus Wim Berkelaar is er alle reden hen gewoon verzetshelden te noemen.

Afbeelding

Wegwerpscharen en dure metalen zaagbladen: Waar blijft de broodnodige visie op circulaire zorg?

Verduurzamen van de zorg, waar veel wordt gewerkt met wegwerpproducten, is van groot belang. Maar wetgeving staat een circulaire zorg nu nog te veel in de weg, schrijft expert Ilyes Machkor.

Afbeelding

Carola Schouten mag de armen wel wat meer tegemoetkomen. Beter nog: voorkom armoede

De wet die ervoor moet zorgen dat iedereen meedoet (Participatiewet) wordt iets soepeler. Je mag bijvoorbeeld wat meer bijverdienen. Maar de wet blijft zwaar leunen op controles, stelt Peter Heijkoop.

Afbeelding

Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet

Hoogleraar Jaap Dekker kruipt in de huid van Ebed-Melech. Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet. En zich ook nog wat andere vooroordelen moest laten welgevallen.

Afbeelding

Hoe maken we onze boodschap aan Qatar geloofwaardig? Niet alleen door een armband of speldje

Een statement maken over de arbeidsomstandigheden in Qatar is niet genoeg. We moeten in Nederland ook eerlijk naar onszelf durven kijken, schrijven Anne van der Meer en Floris Grijzenhout.

Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.