Neem kerkpijn serieus: beschadig elkaar niet, want afwijzing vreet diep in iemands identiteit

Opinie
Kerkpijn raakt niet alleen mensen die de kerk verlaten, maar ook de mensen die om hen heen staan.
Mariët Baaij • coach voor mensen met kerkpijn en spreker over dit onderwerp
dinsdag 9 augustus 2022 om 18:59 aangepast 10:45
'In alle verhalen die ik hoor, ontdekte ik dat als er iemand, al dan niet gedwongen, uit de kerk vertrekt, er gemiddeld enkele tientallen mensen rondom deze persoon niets meer met een kerk of God te maken willen hebben.'
'In alle verhalen die ik hoor, ontdekte ik dat als er iemand, al dan niet gedwongen, uit de kerk vertrekt, er gemiddeld enkele tientallen mensen rondom deze persoon niets meer met een kerk of God te maken willen hebben.' beeld anp / Jeroen Jumelet

In mijn praktijk hoor ik veel verhalen over kerkpijn. Kerkpijn gaat over afwijzing, veroordeling of misbruik door ouders, voorgangers of gemeenteleden onder verwijzing naar de Bijbel en God.

Deze afwijzing vreet diep in iemands identiteit. Kerkpijn kan grote gevolgen hebben: slachtoffers verlaten niet zelden de kerk. Ze worden dan ook in hun identiteit aangetast – veel van de verhalen die ik hoor hebben namelijk te maken met seksuele geaardheid, scheiding, racisme en morele kwesties als euthanasie. 

Kerkpijn is niet aan een specifieke denominatie verbonden, maar komt veel voor in behoudende of evangelische gemeenten. In kerken waar men collectief hetzelfde (moet) denken wordt sneller geoordeeld over mensen die anders denken. 

‘Bij niet-christe..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.