Stotteren wordt als probleem gezien, maar wat is er mis met langer naar iemand luisteren?

Opinie
Stotteren wordt in onze samenleving onterecht als een probleem gezien. Gewoon durven stotteren, daar rust een taboe op. Maar het mag er gewoon zijn, schrijft docent Rik Mets, die zelf ook stottert.
Rik Mets • docent geschiedenis aan het Montessori Lyceum Flevoland
dinsdag 9 augustus 2022 om 15:00
Alles moet snel, sneller, snelst. Stotteren past daar niet bij, het duurt te lang.
Alles moet snel, sneller, snelst. Stotteren past daar niet bij, het duurt te lang. beeld istock

Eind juli vond er in het Overijsselse Lemele een Erasmus+-uitwisseling plaats van jongvolwassenen uit Finland, Estland, Zweden, Portugal, Spanje, Italië en Nederland. Het thema was natural storytelling en aan de hand van verschillende workshops deden de deelnemers ervaring op in het vertellen van (hun levens-)verhalen en spreken in het openbaar. Wat verbond deze mensen met elkaar? Het feit dat ze allemaal stotteren. 

De impact die stotteren kan hebben op iemands leven is enorm en wordt in mijn ervaring vaak onderschat. Al op school vinden pesterijen plaats. De stotteraar wordt uitgesloten van de groep of kiest zelf voor een isolement en durft niet altijd antwoord te geven op vragen van de leerkracht of zelf vragen te stellen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er is alle reden om verzetsmensen gewoon verzetshelden noemen. Daar is niks mis mee

Verzetshelden overwonnen hun angst die anderen weerhield van acties tegen de bezetter. Volgens historicus Wim Berkelaar is er alle reden hen gewoon verzetshelden te noemen.

Afbeelding

Wegwerpscharen en dure metalen zaagbladen: Waar blijft de broodnodige visie op circulaire zorg?

Verduurzamen van de zorg, waar veel wordt gewerkt met wegwerpproducten, is van groot belang. Maar wetgeving staat een circulaire zorg nu nog te veel in de weg, schrijft expert Ilyes Machkor.

Afbeelding

Carola Schouten mag de armen wel wat meer tegemoetkomen. Beter nog: voorkom armoede

De wet die ervoor moet zorgen dat iedereen meedoet (Participatiewet) wordt iets soepeler. Je mag bijvoorbeeld wat meer bijverdienen. Maar de wet blijft zwaar leunen op controles, stelt Peter Heijkoop.

Afbeelding

Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet

Hoogleraar Jaap Dekker kruipt in de huid van Ebed-Melech. Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet. En zich ook nog wat andere vooroordelen moest laten welgevallen.

Afbeelding

Hoe maken we onze boodschap aan Qatar geloofwaardig? Niet alleen door een armband of speldje

Een statement maken over de arbeidsomstandigheden in Qatar is niet genoeg. We moeten in Nederland ook eerlijk naar onszelf durven kijken, schrijven Anne van der Meer en Floris Grijzenhout.

Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.