Door deze behandeling ben ik pijnvrij

Ingezonden
‘De aanpak van pijnproblemen hoort maatwerk te zijn’, schrijft Paul Lieverse (ND, 5 augustus). Daar kan ik over meepraten. Als gevolg van een pancoasttumor, een vorm van longkanker, kreeg ik veel pijn in mijn schouder en arm. We kregen de pijn maar niet onder controle. De hoeveelheid pijnstillers nam steeds toe. Ik drong bij mijn behandelaar aan op een verwijzing naar het Pijncentrum van het UMC-Groningen.
Gerrit Meijer, Kropswolde
dinsdag 9 augustus 2022 om 04:21

Zo kwam ik in contact met een pijnspecialist, die mij vertelde over chordotomie. Hij heeft deze behandeling bij mij gedaan. De kanker zit er nog, maar door deze behandeling ben ik pijnvrij en gebruik ik geen pijnstillers meer. Pijn gaat als signaal naar de hersenen via een zenuwbaan in het ruggenmerg. Deze pijnbaan wordt bij een chordotomie in het ruggenmerg stukgemaakt door middel van een verhitte naald. 

De behandeling chordotomie is niet erg bekend en wordt alleen toegepast bij palliatieve patiënten. Erg jammer en onterecht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat het debat over de doop heeft opgeleverd? ‘Ik hoop en bid dat doop teken van eenheid wordt’

Dominee Mark de Jager pleitte in juli voor een breed kerkelijk gesprek over de (tweede) doop. Hij blikt terug op de vele reacties die dat opleverde. Hij ziet sterke raakvlakken tussen de kinder- en volwassendoop.

Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.