Wees sober kerk in vakantietijd

Ingezonden
Een organist met een psalmbriefje en een koster voor een glaasje water. En de dominee deed de rest. Zo zag het er aan het begin van mijn kerkcarrière ongeveer uit. Er was in de vakantieperiode dan ook geen tekort aan vrijwilligers en alle diensten gingen gewoon door. Soms met een voorleespreek en zelfs dat waren niet de minste diensten. Dit stelt de huidige praktijk enigszins onder kritiek. Menige dienst wordt met blijmoedigheid en betrokkenheid geserveerd door kinderwerkers, tienerleiders, aanbiddingsleiders, leadzangers, musici, ontvangstcommissies, geluidstechnici, beameraars en kinderoppassers. Een fantastisch team vrijwilligers dat er iedere zondag weer stáát! Afgezien van het feit dat vrijwilligheid nogal eens verward wordt met vrijblijvendheid, gaan al die mensen in ieder geval een keertje op een welverdiende vakantie. En, zo begrijp ik uit het ND van 4 augustus, dan staat de zaak stil en zijn er geen diensten. Jammer.
Dick van Voornveld, Zwanenburg
dinsdag 9 augustus 2022 om 04:21

Gelukkig zegt een van de geciteerde voorgangers: ‘Het kan ook met minder.’ Een mooie uitdaging voor de vakantietijd. Kom bij elkaar, lees het Woord, zing maar eens geen lied en luister naar elkaars verhalen. Zegen elkaar. Kortom, ontmoet elkaar ‘in een geest van eenvoud en vol vreugde’ (Handelingen 2).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beelden van een natuurramp zijn vaak onoverzichtelijk. Dat is logisch, omdat er chaos is ontstaan. Bij de aardbeving in Indonesië vorige week laat dit beeld met scheefgezakte gebouwen en een neergeploft dak echter in een klap goed de gevolgen zien.

Afbeelding

Het woord ‘homofobie’ doet geen recht aan de bezwaren van veel moslims

Nederlandse moslims beijveren zich niet collectief voor een verbod op homoseksualiteit of dat het homohuwelijk in de ban moet worden gedaan, stelt Joas Wagemakers in het debat over de OneLove-band.

Afbeelding

Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt

Ik was al een conflictmijdend type, maar daar kun je dus ook je vak van maken, schrijft Anita Zeldenrust over haar dagelijks leven als moeder in een gezinshuis en hoe ze smeulende vuurtjes al zeer vroeg opmerkt.

Afbeelding

Hoe vaak staat de bezorger van pakketjes voor jouw deur?

Mensen bestellen vaak meer dan ze nodig hebben en sturen artikelen, vaak gratis, weer retour. Hoe zit het met jouw online koopgedrag? En denk jij ook dat het anders kan en moet?

Afbeelding

Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat volgens Lourens Geuze een trend bij kerkenraden zien: het pragmatisme voert bij allerlei besluiten meer dan eens de boventoon.

Afbeelding

Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook, schrijft oud-president van het Haagse gerechtshof Leendert Verheij.