Wees sober kerk in vakantietijd

Ingezonden
Een organist met een psalmbriefje en een koster voor een glaasje water. En de dominee deed de rest. Zo zag het er aan het begin van mijn kerkcarrière ongeveer uit. Er was in de vakantieperiode dan ook geen tekort aan vrijwilligers en alle diensten gingen gewoon door. Soms met een voorleespreek en zelfs dat waren niet de minste diensten. Dit stelt de huidige praktijk enigszins onder kritiek. Menige dienst wordt met blijmoedigheid en betrokkenheid geserveerd door kinderwerkers, tienerleiders, aanbiddingsleiders, leadzangers, musici, ontvangstcommissies, geluidstechnici, beameraars en kinderoppassers. Een fantastisch team vrijwilligers dat er iedere zondag weer stáát! Afgezien van het feit dat vrijwilligheid nogal eens verward wordt met vrijblijvendheid, gaan al die mensen in ieder geval een keertje op een welverdiende vakantie. En, zo begrijp ik uit het ND van 4 augustus, dan staat de zaak stil en zijn er geen diensten. Jammer.
Dick van Voornveld, Zwanenburg
dinsdag 9 augustus 2022 om 04:21

Gelukkig zegt een van de geciteerde voorgangers: ‘Het kan ook met minder.’ Een mooie uitdaging voor de vakantietijd. Kom bij elkaar, lees het Woord, zing maar eens geen lied en luister naar elkaars verhalen. Zegen elkaar. Kortom, ontmoet elkaar ‘in een geest van eenvoud en vol vreugde’ (Handelingen 2).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat het debat over de doop heeft opgeleverd? ‘Ik hoop en bid dat doop teken van eenheid wordt’

Dominee Mark de Jager pleitte in juli voor een breed kerkelijk gesprek over de (tweede) doop. Hij blikt terug op de vele reacties die dat opleverde. Hij ziet sterke raakvlakken tussen de kinder- en volwassendoop.

Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.