Geef de opbrengsten van klimaatbelasting terug aan de burger

Opinie
De overheid heeft bij veel mensen een slechte reputatie opgebouwd. Klimaatbeleid moet het vertrouwen in de overheid helpen herstellen.
Mark Treurniet • assistant professor bij de faculteit economie en bedrijfskunde van de Universiteit Groningen
maandag 8 augustus 2022 om 12:26 aangepast 13:08
Reizigers op Schiphol. Met een vliegtaks van bijvoorbeeld 100 euro worden alternatieven interessanter.
Reizigers op Schiphol. Met een vliegtaks van bijvoorbeeld 100 euro worden alternatieven interessanter. beeld anp / Freek van den Bergh

Maar weinig middelen zijn zo effectief om de energietransitie te bespoedigen als financiële prikkels. Sinds elektrische auto’s goedkoper worden, zien we steeds meer elektrische auto’s rijden. Nu de energieprijzen omhoog schieten, vliegen isolatiemateriaal, zonnepanelen en warmtepompen over de toonbank. Mensen willen echt wel verduurzamen, maar het helpt als dit ook loont.

Veel mensen pleiten daarom voor subsidies voor duurzame alternatieven. De duurzame keuze wordt daardoor goedkoper en dat stimuleert duurzaam gedrag. Probleem is echter dat subsidies geld kosten, heel veel geld. En men lijkt vaak te vergeten dat we dit samen betalen. Ook als de overheid subsidies geeft voor bijvoorbeeld de aanschaf van tweedehands elektrische auto’s (die ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.

Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’