Vier reacties op de onrust rond de boerenprotesten: ‘Rutte kan de steun niet negeren’

Opinie
De stikstofplannen van het kabinet en de boerenprotesten zorgen nog steeds voor onrust. Een greep uit de reacties.
redactie nd
maandag 8 augustus 2022 om 06:30
Boerenprotest op het Vrijthof in Maastricht.
Boerenprotest op het Vrijthof in Maastricht. beeld anp / Marcel van Hoorn

Het kabinet treedt nauwelijks op tegen de boerenprotesten. Wat het kabinet wel raakt? Dat uit vele peilingen blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders de boeren steunt. Zelfs na de heftige beelden vanaf de snelwegen. Dat kunnen ze niet zomaar terzijde schuiven. Ik merk dat hoe de kabinetten-Rutte met de Groningers en de slachtoffers van de toeslagenaffaire omgaan bij het grote publiek voor een argwanende houding richting Den Haag heeft gezorgd. 

De situatie van de boeren komt dichterbij dan die van de Groningers en gedupeerden van de toeslagenaffaire. Want ze zitten in elke provincie en door de toenemende behoefte aan lokaal voedsel zijn er veel contacten met boeren ontstaan. Twee jaar corona heeft Nederland richting het platteland g..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.

Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’