Oorlog en klimaatverandering leiden ook tot creativiteit

Opinie
Voor nieuws over het klimaat hoeft niemand naar Italië te reizen. De kranten staan vol berichten over de hete Nederlandse zomer met dreigende watertekorten, maar in Italië zijn de ontwikkelingen altijd iets dramatischer. Tijdens een recent bezoek aan Noord-Italië was er voor mij geen ontkomen aan: rivieren als de Po en de Arno stonden angstvallig laag. Nog belangrijker, de temperatuur was te hoog voor juni. De drukkende hitte arriveerde vroeger pas ergens in juli.
Gertjan Schutte • historicus
vrijdag 5 augustus 2022 om 04:20 aangepast 14:32
Het Dogenpaleis in Venetië.
Het Dogenpaleis in Venetië. beeld Georges Poncet

Als in Italië de taferelen dramatisch zijn, dan vormt Venetië een cliché van allerlei problemen. De stad zakt al jaren langzaam weg in de zee en is daarmee een perfect voorbeeld van de stijgende zeespiegel. De onverschillige toeristenmassa’s illustreren de moderne consumptie. Hun voetafdrukken zullen pas wegblijven als Venetië definitief verdronken is.

Tijdens de late middeleeuwen was Venetië een commercieel knooppunt in de Middellandse Zee, vernieuwend en dynamisch. Ik bezocht de stad ook vanwege dat verleden, om eindelijk eens het Dogepaleis en de San Marcokerk te bekijken. Twee gebouwen die tegen elkaar aangebouwd zijn aan dat beroemde San Marcoplein.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.

Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’