Boodschappen doen tijdens je vakantie is ideaal moment om je talenkennis te verrijken

Opinie
Neem de pindakaas, de piepers en de koffiemelk niet mee op vakantie. Je leert eenvoudig nieuwe woorden als je er in een buitenlandse winkel naar op zoek moet.
Hans Ester • oud-docent cultuurgeschiedenis en Duitse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen
maandag 1 augustus 2022 om 17:27
Als je snapt hoe de finesses van een taal functioneren, is dat een prachtige geestelijke overwinning voor jezelf en het levert veel plezier en communicatie met moedertaalsprekers op.
Als je snapt hoe de finesses van een taal functioneren, is dat een prachtige geestelijke overwinning voor jezelf en het levert veel plezier en communicatie met moedertaalsprekers op. beeld Epa

Nederlandse vakantiegangers zwermen in deze weken uit over Europa. Zodra de Nederlandse grens is gepasseerd, begint het grote avontuur van de ontmoeting met andere culturen. Tot het hart van de andere cultuur behoort de taal. De confrontatie met de vreemde taal begint al meteen met informatieborden aan de grens. Kinderen zullen van hun ouders verwachten dat zij de weg weten in de merkwaardige taal die voor de kinderen vreemd en ontoegankelijk klinkt.

Erdnussbutter

Wat als een belemmering en als hinderlijke complicatie van het reizen door Europa wordt ervaren, kan echter bij een positieve benadering een stimulerende, interessante uitdaging zijn. Op grond van mooie ervari..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.