Ja, homoseksualiteit is een belijdeniskwestie

Opinie
Inzake homoseksualiteit wordt de kerk – inderdaad – gedrongen tot belijdend spreken, vinden predikanten Maarten Klaassen en Rinie van Reenen, betrokken bij Bijbels Beraad M/V.
Maarten Klaassen en Rinie van Reenen • beiden zijn predikant en betrokken bij Bijbels Beraad M/V
maandag 1 augustus 2022 om 04:20
De Regenboogvlag bij de Westerkerk in Amsterdam, voorjaar 2021.
De Regenboogvlag bij de Westerkerk in Amsterdam, voorjaar 2021. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Heel wat mensen hebben de indringende vraag: mag ik mijn homoseksuele gevoelens ruimte geven of niet? Heel wat kerken staan voor iets vergelijkbaars: staat of valt de kerk met haar visie daarop, of niet? Theoloog Dolf te Velde meent van niet (ND, 14 juli). De Noord-Amerikaanse Christian Reformed Church (CRC) aan de ene kant en de protestantse emeritus predikant Sieb Lanser (ND, 19 juli) aan de andere kant menen juist van wel. Terwijl de CRC stelde dat acceptatie van homoseksuele relaties tegen de belijdenis van de kerk in gaat, zegt Lanser juist dat de kerk belijdend moet opkomen voor acceptatie. Die stellingname prikkelde ons tot reactie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.