De landbouwsector veranderen? Heb oog voor de bijzondere cultuur en structuur

Opinie
Wie de landbouwsector wil helpen veranderen moet scherp oog houden voor de bijzondere, afwijkende structuur en cultuur ervan, schrijft oud-minister van landbouw Cees Veerman.
Cees Veerman • oud-minister van landbouw, oud-bestuursvoorzitter Wageningen University & Researchcenter
zondag 31 juli 2022 om 15:11
Koning Willem-Alexander bezocht juli 2020 een familie- en loonwerkbedrijf in Abbenbroek.
Koning Willem-Alexander bezocht juli 2020 een familie- en loonwerkbedrijf in Abbenbroek. beeld anp / Royal Images Pieter Stam de Jonge

De Rotterdamse hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans pleit in een recent opinieartikel in het Financieele Dagblad voor de actieve inzet van gerespecteerde bestuurders en ervaren topmanagers om de noodzakelijke transitie van de agrarische sector aan te jagen en te versnellen. 

Zonder maar een korreltje te willen afdoen aan de voortreffelijkheden van degenen die hij daarvoor in aanmerking vindt komen, wil ik op een aantal feiten en ontwikkelingen wijzen die verklaren waarom de transitie die beoogd wordt, aanzienlijk lastiger is te realiseren dan (wellicht) in andere sectoren. Dat heeft te maken met twee hoofdelementen die de sector karakteriseren, namelijk de structuur ervan en de cultuur.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.