Israël en de Palestijnen: als twee kijven, hebben er dan twee schuld?

Opinie
Is Israël hoofdschuldige aan het conflict met de Palestijnen, zoals oud-diplomaat Erik Ader schreef? Het is jammer dat hij de bloedige agressie van Arabische zijde buiten beschouwing laat.
Aad Kamsteeg
vrijdag 29 juli 2022 om 18:41 aangepast 07:10
Een Palestijn discussieert met een Israëlische soldaat op de West Bank.
Een Palestijn discussieert met een Israëlische soldaat op de West Bank. beeld afp / Jaafar Ashtiyeh

In mijn laatste column (18 juli) schreef ik dat in het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen kwesties spelen waarin beide partijen punten van gelijk hebben. Ik vroeg me daarbij niet af wie in het conflict als geheel de hoofdschuldige is. Getuige zijn bijdrage ‘Israël hoofdschuldige’ (ND, 25 juli) had oud-diplomaat Erik Ader dat laatste nu juist wel willen horen. 

Zo moeilijk was dat niet geweest, zegt hij. ‘De hoofdschuldige – Israël – voor het ontstaan en voortduren van het conflict kan immers zonder veel moeite geïdentificeerd worden.’ Ik daarentegen zou er ‘al te gemakkelijk van zijn uitgegaan dat waar twee kijven twee schuld hebben’. In confrontatie daarmee haalt Ader een voor de Palestijnen negatieve Israëlische praktijk van zioni..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De vrijheid verdedigen door die te beperken? De (voorspelbare) effecten van een koranverbranding

Het is duidelijk dat koranverbrandingen niet slechts tegen een boek gericht zijn, maar dat er ook naar moslims zelf een in wezen vijandig signaal uitgaat, signaleert Joas Wagemakers.

Afbeelding

Zonder kerkdienst zul je nooit werkelijk beseffen wat genade is, dat ontvang je alleen in gezamenlijke dank

Waarom ga je naar de kerk? Kun je geloven buiten de kerk? De discussie is er opnieuw, maar dominee Wim van der Schee stelt liever het uitgangspunt van 'eerst is er de gelovige, dan is er de kerkdienst' ter discussie.

Afbeelding

In Disneyfilms zitten steeds meer 'woke' invullingen. Zou Disney zijn eigen studio's nog herkennen?

Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?

Afbeelding

Wat hebben Philips en het CDA gemeen? Succesvolle afsplitsingen en moeilijke tijden

Het CDA en Philips zitten in zwaar weer, terwijl hun afsplitsingen een succes zijn. 'Is er nog hoop voor het CDA?', vraagt Frank van den Heuvel zich af.

Afbeelding

Oekraïne, hoe erger te voorkomen? We staan voor lastige vragen, over de eigen vrijheid en die van hen

Dit is de kernvraag, vindt Aad Kamsteeg: hoe kunnen het belang van de vrije wereld en de vrijheid van Oekraïense burgers worden beschermd zonder escalatie naar omstandigheden die veel erger zijn dan een compromis?

Afbeelding

De overheid kan er weer niet om heen, de waarde van grond voor woningbouw ligt te hoog

Het Rijk stopt miljarden in woningbouwprojecten, terwijl de huizenprijzen - en dus opbrengsten voor projectontwikkelaars - historisch hoog zijn. Te dure grond zit nieuwbouw in de weg, stelt expert Erwin van der Krabben.