Waarom de boeren zo boos zijn en wat we kunnen doen om hen, de natuur en onszelf te redden

Opinie
Slechts een kleine minderheid boze boeren overschrijdt de grenzen. Pak die aan, en help ondertussen agrariërs die willen verduurzamen. Het is nu tijd om de provincies aan het werk te zetten, stellen de hoogleraren Noelle Aarts en Cees Leeuwis.
Noelle Aarts • hoogleraar socio-ecologische interacties aan de Radboud Universiteit Nijmegen Cees Leeuwis • hoogleraar kennis, technologie en innovatie aan Wageningen Universiteit
maandag 18 juli 2022 om 13:22
Trekkers met protesterende boeren onderweg op de A1 in de buurt van Enter. Boeren voeren actie tegen de stikstofplannen van het kabinet.
Trekkers met protesterende boeren onderweg op de A1 in de buurt van Enter. Boeren voeren actie tegen de stikstofplannen van het kabinet. beeld anp / Vincent Jannink

De spanningen tussen boeren, overheid en samenleving zijn de laatste weken met snelwegblokkades en andere zware protesten hoog opgelopen. Om te begrijpen waarom de boeren zo boos zijn moeten we de geschiedenis erbij betrekken. De onenigheid over de maatregelen tegen het stikstofprobleem is namelijk een diep geworteld conflict dat decennia teruggaat.

Zo zorgde het verschijnen van het eerste Natuurbeleidsplan in 1990 meteen voor grote commotie onder de boeren. Ook toen werd een kaart gepresenteerd met daarop de zogenoemde ecologische hoofdstructuur, bestaande uit natuurgebieden en verbindingszones. Of je met je bedrijf binnen of buiten die structuur viel, was van grote betekenis: naast de voor boeren beperkende maatregelen binnen de structu..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.

Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’