De geloofsdoop is geen herhaling van de kinderdoop

Ingezonden
Het eerste deel van het artikel van Mark de Jagers artikel over doop (ND, 8 juli) was voor mij heel herkenbaar. Ik ken de vragen, omdat ik als baby ben besprenkeld en dertig jaar later, toen ik tot geloof gekomen was, mij van harte heb laten dopen door onderdompeling, de geloofsdoop.
Piet Guijt, Zoetermeer
donderdag 14 juli 2022 om 16:16
De doop is de uitbeelding van dat men zijn oude leven heeft afgelegd.
De doop is de uitbeelding van dat men zijn oude leven heeft afgelegd. beeld afp / Vatican Media

Het is begrijpelijk dat De Jager opmerkt dat het pijnlijk is dat er over een belangrijk thema als de doop zoveel (onnodige) verdeeldheid onder christenen bestaat. Vandaar ook dat hij de tijd rijp acht een breed interkerkelijk gesprek te voeren, op zoek naar één doop, zoals hij terecht stelt. Maar is dat niet vragen naar de bekende weg? Immers, het is toch niet zo moeilijk om op grond van de Bijbel te ontdekken wat die ene doop is? Ik kan in de Bijbel namelijk geen enkel argument voor de kinderdoop vinden. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.

Afbeelding

Spektakel rond een 'vloektablet': bevestigt een oude tekst de 'Bijbelgetrouwe onderbuik'?

Een opgevouwen stukje lood van twee bij twee centimeter veroorzaakt opschudding. Zijn de strepen en butsen erop beschadigingen? Of vormen ze een oude Kanaänitische vloektekst uit de tijd van Jozua?

Afbeelding

Balanceren tussen liefde en waarheid vergt relationele integriteit. Afstand nemen hoort daar niet bij

Wat als liefde voor de ander en de eigen overtuiging van de waarheid op gespannen voet met elkaar komen te staan? Therapeut Philip Troost zag het terug in de discussie over InSalvation en christelijke homo’s.

Afbeelding

Leuk, die akkerranden, keverbanken en wintervoedselveldjes, maar voor de natuur is meer nodig

Het beoogde Landbouwakkoord is te veel gebaseerd op wensdenken. Alleen met doordachte maatregelen kan er sprake zijn van biodiversiteitswinst en een boterham voor boeren, schrijft akkervogelonderzoeker Ben Koks.

Afbeelding

Economiedocenten zijn het vaak met elkaar oneens. Is economie 'ook maar een mening'?

Met het vak economie kun je alle kanten op, zo blijkt uit onderzoek onder economiedocenten. Zo gauw de ene econoom iets roept, is er een ander om dat te weerleggen, schrijft economieredacteur Peter de Waard.

Afbeelding

Gezondheidswaarschuwing op alcohol, goed idee? 'De volgende stap is een bord bij de snackbar'

In Ierland wordt een gezondheidswaarschuwing op alcoholproducten verplicht. Is een waarschuwing op alcoholproducten een goed idee? Zou zo'n maatregel consumentengedrag veranderen? Acht lezers reageren.