De Floriade kan een voorbeeld nemen aan SAIL Amsterdam

Opinie
Waarom moet een evenement als de Floriade telkens op een andere locatie georganiseerd worden? Het is veel efficiënter en goedkoper om een permanente locatie te kiezen.
Frank van den Heuvel • maatschappelijk ondernemer en toezichthouder
dinsdag 12 juli 2022 om 17:30
Bezoekers op de Floriade in Almere. De wereldtuinbouwtentoonstelling wordt één keer in de tien jaar gehouden, telkens in een andere plaats.
Bezoekers op de Floriade in Almere. De wereldtuinbouwtentoonstelling wordt één keer in de tien jaar gehouden, telkens in een andere plaats. beeld anp / Jeffrey Groeneweg

Iedereen vindt het logisch dat het toernooi van Wimbledon in Londen plaatsvindt en dat de Tour de France in Frankrijk gereden wordt. Zoals ook de Keukenhof al vele decennia op dezelfde plek in de Bollenstreek te vinden is. Maar waarom moet de Floriade iedere tien jaar ergens anders plaatsvinden? Dezelfde vraag kunnen we stellen bij veel prestigieuze sportevenementen. Om veel redenen is het goed vaker uit te gaan van vaste locaties. Dat voorkomt financiële debacles zoals met de Floriade in Almere.

De Floriade Almere is een financieel bloedbad (ND, 25 juni). Dit kan anders en beter. Deze weken vinden gro..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat het debat over de doop heeft opgeleverd? ‘Ik hoop en bid dat doop teken van eenheid wordt’

Dominee Mark de Jager pleitte in juli voor een breed kerkelijk gesprek over de (tweede) doop. Hij blikt terug op de vele reacties die dat opleverde. Hij ziet sterke raakvlakken tussen de kinder- en volwassendoop.

Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.