Zeven magere jaren: farao’s droom en de stikstofcrisis

Opinie
Wat kunnen we in de huidige stikstofcrisis leren van farao’s droom over koeien en korenaren?
Klaas de Jong • auteur van het boek 'De koe: milieuramp of Godsgeschenk?'
dinsdag 12 juli 2022 om 16:00
'Waarom willen we zo graag af van onze melkkoeien? Zowel akkerbouw als veehouderij zijn bijbels en zie je in de Bijbel door elkaar heen lopen.'
'Waarom willen we zo graag af van onze melkkoeien? Zowel akkerbouw als veehouderij zijn bijbels en zie je in de Bijbel door elkaar heen lopen.' beeld anp / Sem van der Wal

De Egyptenaren hielden in de tijd van de farao’s niet van kleinvee. Daarom kreeg Jakob met zijn zonen (en hun kudde schapen) het land Gosen, aldus Genesis 46. De Egyptenaren hielden wel van koeien. Die mochten grazen aan de oevers van de Nijl, die net als in onze rivierendelta veel water en vruchtbaar slib bracht. Toen wereldleider farao droomde over zeven mooie, vette koeien aan de Nijl die werden opgegeten door zeven lelijke en magere koeien, schrok hij wakker. Nadat hij daarna ook nog een soortgelijke droom kreeg over zeven korenaren, was farao hevig verontrust. Terecht, want Jozef kon als dienstknecht van God de dromen uitleggen: na vette jaren zouden jaren van slechte oogst komen. Kunnen wij iets leren van die dromen?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat het debat over de doop heeft opgeleverd? ‘Ik hoop en bid dat doop teken van eenheid wordt’

Dominee Mark de Jager pleitte in juli voor een breed kerkelijk gesprek over de (tweede) doop. Hij blikt terug op de vele reacties die dat opleverde. Hij ziet sterke raakvlakken tussen de kinder- en volwassendoop.

Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.