Zeven magere jaren: farao’s droom en de stikstofcrisis

Opinie
Wat kunnen we in de huidige stikstofcrisis leren van farao’s droom over koeien en korenaren?
Klaas de Jong • auteur van het boek 'De koe: milieuramp of Godsgeschenk?'
dinsdag 12 juli 2022 om 16:00 aangepast 17:04
'Waarom willen we zo graag af van onze melkkoeien? Zowel akkerbouw als veehouderij zijn bijbels en zie je in de Bijbel door elkaar heen lopen.'
'Waarom willen we zo graag af van onze melkkoeien? Zowel akkerbouw als veehouderij zijn bijbels en zie je in de Bijbel door elkaar heen lopen.' beeld anp / Sem van der Wal

De Egyptenaren hielden in de tijd van de farao’s niet van kleinvee. Daarom kreeg Jakob met zijn zonen (en hun kudde schapen) het land Gosen, aldus Genesis 46. De Egyptenaren hielden wel van koeien. Die mochten grazen aan de oevers van de Nijl, die net als in onze rivierendelta veel water en vruchtbaar slib bracht. Toen wereldleider farao droomde over zeven mooie, vette koeien aan de Nijl die werden opgegeten door zeven lelijke en magere koeien, schrok hij wakker. Nadat hij daarna ook nog een soortgelijke droom kreeg over zeven korenaren, was farao hevig verontrust. Terecht, want Jozef kon als dienstknecht van God de dromen uitleggen: na vette jaren zouden jaren van slechte oogst komen. Kunnen wij iets leren van die dromen?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.

Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Afbeelding

Afrika is het continent van de toekomst. Hoe kan het Westen zijn bloei faciliteren?

Afrika is een krachtig continent met enorme potentie. Laat het Westen de bloei van het continent faciliteren, op basis van een gelijkwaardige relatie, schrijft Hans Valkenburg.