Theologische wetenschap vergt meer dan de traditie herkauwen

Opinie
De fundamentele vraag hoe het christelijke geloof in deze geseculariseerde wereld te belijden, vraagt om theologen die de dogmatiek durven vernieuwen. Het lijkt erop alsof de Protestantse Theologische Universiteit daar niet aan wil.
Wim de Ruyter • predikant van de protestantse gemeente Maasland en voorzitter van de classis Zuid Holland Zuid
zaterdag 9 juli 2022 om 19:39 aangepast 20:37
Koning Willem-Alexander bij de presentatie van de NBV21. 'Als niemand in de kerk meer spreekt over hoe ons geloof eigenlijk mogelijk is in deze wereld, vrees ik dat de kerk zeker voor hoger opgeleiden zijn aantrekkingskracht verliest.'
Koning Willem-Alexander bij de presentatie van de NBV21. 'Als niemand in de kerk meer spreekt over hoe ons geloof eigenlijk mogelijk is in deze wereld, vrees ik dat de kerk zeker voor hoger opgeleiden zijn aantrekkingskracht verliest.' beeld anp / royal images Robin Utrecht

De Protestantse Kerk in Nederland is bezig met een bezinning op haar plaats in de universitaire wereld. De band met de klassieke universiteiten waar zich vanouds theologische faculteiten bevonden, is al goeddeels doorgesneden. Aan een eigen instelling zonder die vertrouwde inbedding moet in de toekomst wetenschappelijk onderzoek plaatsvinden. Maar eigenlijk kan de kerk naar veler mening ook veel zonder academisch niveau. De hbo-theoloog moet eindelijk een volwaardige plaats krijgen.

Het christelijk geloof heeft zich vanaf het allereerste begin moeten verhouden tot mensen die dit geloof weinig overtuigend vonden. De redenen voor die afwijzing waren divers. Aanhangers van alternatieve levensbeschouwingen konden aan hun eigen visie de voorke..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het woord ‘homofobie’ doet geen recht aan de bezwaren van veel moslims

Nederlandse moslims beijveren zich niet collectief voor een verbod op homoseksualiteit of dat het homohuwelijk in de ban moet worden gedaan, stelt Joas Wagemakers in het debat over de OneLove-band.

Afbeelding

Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt

Ik was al een conflictmijdend type, maar daar kun je dus ook je vak van maken, schrijft Anita Zeldenrust over haar dagelijks leven als moeder in een gezinshuis en hoe ze smeulende vuurtjes al zeer vroeg opmerkt.

Afbeelding

Hoe vaak staat de bezorger van pakketjes voor jouw deur?

Mensen bestellen vaak meer dan ze nodig hebben en sturen artikelen, vaak gratis, weer retour. Hoe zit het met jouw online koopgedrag? En denk jij ook dat het anders kan en moet?

Afbeelding

Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat volgens Lourens Geuze een trend bij kerkenraden zien: het pragmatisme voert bij allerlei besluiten meer dan eens de boventoon.

Afbeelding

Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook, schrijft oud-president van het Haagse gerechtshof Leendert Verheij.

Afbeelding

Liturgische momenten helpen om het besef te voeden dat we afhankelijk zijn van wat de aarde geeft

We moeten goed voor planten, dieren en het bodemleven zorgen, stelt Jan van der Stoep vandaag bij het aanvaarden van zijn ambt als bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen University & Research.