Wij zullen de eersten niet zijn die in vertwijfeling over het eigen bestaan een ongekend perspectief aangereikt krijgen

Opinie
Er is na de coronacrisis een inhaalslag zichtbaar van dopen en kerkelijke huwelijken. Zelfbewuste kerken mogen staan voor eigen rituelen die oude papieren hebben.
Tjaard Barnard en Joost Röselaers • beiden zijn remonstrants predikant
vrijdag 8 juli 2022 om 15:54
'Mensen zijn nieuwsgierig naar wat er in de kerk gebeurt.'
'Mensen zijn nieuwsgierig naar wat er in de kerk gebeurt.' beeld iStock

Het gaat niet goed met kerken in Nederland. Daarover vertellen we niks nieuws. Al decennialang verlaten mensen massaal de kerken. Daarbovenop is een groot aantal mensen tijdens de coronacrisis afgehaakt. Deze trend geldt ook voor de Remonstrantse Broederschap. Het kleine, vrijzinnige protestantse kerkgenootschap, ontstaan uit perikelen in de zeventiende eeuw tussen Arminius en Gomarus over de predestinatie, telt nog ongeveer 4300 leden en vrienden. Kortom: het is laag tij voor georganiseerd kerkelijk leven in Nederland. Daar zijn vele redenen voor te bedenken. De tijdsgeest, het imago van kerken. Wij willen daar aan toevoegen: het verlies aan zelfbewustzijn bij kerken. Wij hebben met onze bijbelse verhalen, kerkgebouwen, tradities en rit..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat het debat over de doop heeft opgeleverd? ‘Ik hoop en bid dat doop teken van eenheid wordt’

Dominee Mark de Jager pleitte in juli voor een breed kerkelijk gesprek over de (tweede) doop. Hij blikt terug op de vele reacties die dat opleverde. Hij ziet sterke raakvlakken tussen de kinder- en volwassendoop.

Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.