Wij zullen de eersten niet zijn die in vertwijfeling over het eigen bestaan een ongekend perspectief aangereikt krijgen

Opinie
Er is na de coronacrisis een inhaalslag zichtbaar van dopen en kerkelijke huwelijken. Zelfbewuste kerken mogen staan voor eigen rituelen die oude papieren hebben.
Tjaard Barnard en Joost Röselaers • beiden zijn remonstrants predikant
vrijdag 8 juli 2022 om 15:54
'Mensen zijn nieuwsgierig naar wat er in de kerk gebeurt.'
'Mensen zijn nieuwsgierig naar wat er in de kerk gebeurt.' beeld iStock

Het gaat niet goed met kerken in Nederland. Daarover vertellen we niks nieuws. Al decennialang verlaten mensen massaal de kerken. Daarbovenop is een groot aantal mensen tijdens de coronacrisis afgehaakt. Deze trend geldt ook voor de Remonstrantse Broederschap. Het kleine, vrijzinnige protestantse kerkgenootschap, ontstaan uit perikelen in de zeventiende eeuw tussen Arminius en Gomarus over de predestinatie, telt nog ongeveer 4300 leden en vrienden. Kortom: het is laag tij voor georganiseerd kerkelijk leven in Nederland. Daar zijn vele redenen voor te bedenken. De tijdsgeest, het imago van kerken. Wij willen daar aan toevoegen: het verlies aan zelfbewustzijn bij kerken. Wij hebben met onze bijbelse verhalen, kerkgebouwen, tradities en rit..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.

Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Afbeelding

Afrika is het continent van de toekomst. Hoe kan het Westen zijn bloei faciliteren?

Afrika is een krachtig continent met enorme potentie. Laat het Westen de bloei van het continent faciliteren, op basis van een gelijkwaardige relatie, schrijft Hans Valkenburg.