De Kamer zwijgt over zaken die een debat verdienen

Opinie
Over sommige belangrijke onderwerpen, zoals over de hoge inflatie of het tekort aan woningen, zou best een fundamenteel debat in de Tweede Kamer gevoerd mogen worden. Deze week begint het zomerreces van de Tweede Kamer. Wat sprong zoal in het oog het afgelopen parlementaire jaar?
Jan Schippers • directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP
vrijdag 8 juli 2022 om 15:51
Jan Schippers: ' Dit voorjaar maakt Nederland kennis met een fenomeen waarvan we dachten dat het overwonnen was.'
Jan Schippers: ' Dit voorjaar maakt Nederland kennis met een fenomeen waarvan we dachten dat het overwonnen was.' beeld rd / Henk Visser

Niet te missen was de lichtvaardige afschaffing van de vijfdaagse bedenktermijn bij een abortus. Het trof mij dat een Kamermeerderheid voorbijging aan de mening van professionals uit het werkveld.

Tegenover dit parlementair activisme staat de ambachtelijke stijl van GPV’er Gert Schutte en SGP’er Bas van der Vlies, die het afgelopen jaar zijn overleden. Zij combineerden principes en bescheidenheid. Ze waren niet star, maar hielden wel hun rug recht. Bij wijze van eerbetoon aan hun manier van werken, volgen hier twee voorbeelden waarover ik een debat of kritische Kamervragen had verwacht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook de Amerikaanse president Biden kan vrede in Jemen niet herstellen. Hoe moet het verder?

Een bemiddelingspoging van de Verenigde Naties in Jemen is vastgelopen. De bevolking is er, zoals in de hele oorlog, het slachtoffer van, schrijft Johan Buwalda.

Afbeelding

We hebben morele moed nodig om de wereld te verbeteren

Laten we dichtbij huis moreel moedig zijn, schrijft tekstschrijver Theanne Boer. ‘Een managementfunctie in de zorg weigeren omdat je met je handen aan het bed wilt staan, is ook morele ambitie.’

Afbeelding

Hoed u voor machtspolitiek door een classis of synode. ‘Verander spelregels van het gereformeerd kerkrecht niet’

Er gaat een wissel om als gereformeerde kerken op regionaal of landelijk niveau ruimte krijgen kerkenraadsleden te schorsen en af te zetten. Dat bedreigt de Christelijke Gereformeerde Kerken, waarschuwt Ernst Leeftink.

Afbeelding

De mens achter de beleidstaal: wat we kunnen leren van vluchtelingenromans

We worden meegetrokken in een woordenbrij van begrippen als aanmeldcentrum, opvanglocaties en statushouders. Die doen vergeten dat achter deze bureaucratische taal de verhalen van mensen schuilgaan, schrijft Rien Fraanje.

Afbeelding

In Engeland regent het rechtszaken over gender. Laten we eerst daarvan leren

Voor ingrijpende medische behandelingen is eerst sluitend wetenschappelijk bewijs van veiligheid en effect nodig en vervolgens een adequate medische diagnose, vindt huisarts Gerrit Roorda.

Afbeelding

Goede seksuele vorming op school bestaat uit meer dan lessen

De grote uitdaging rondom seksuele vorming in het onderwijs ligt op een ander vlak, schrijven Sebastiaan en Wietske Kruyswijk. Hóé geef je die een plek binnen het bomvolle onderwijs?