Mijn mening: Hoe let jij in de vakantieperiode op je ecologische voetafdruk?

Opinie
De vakantie breekt aan en veel mensen gaan er de komende weken op uit. Hoe vullen we onze vakantie in, in tijden van klimaatverandering? Vaak is reizen niet duurzaam. Onze ecologische voetafdruk – de ruimte die nodig is om te leven – neemt toe doordat we op pad gaan.
Annelies Buit
donderdag 7 juli 2022 om 16:40
Henriëtte de Jong, Rein Delhaas, Irene Plas, Klaas Jan Hoff, André van Aarle, Siem Verkade, Maria Bouwman, Matty van Leijenhorst, Sandra Oosterwolde en Rineke de Wit.
Henriëtte de Jong, Rein Delhaas, Irene Plas, Klaas Jan Hoff, André van Aarle, Siem Verkade, Maria Bouwman, Matty van Leijenhorst, Sandra Oosterwolde en Rineke de Wit. beeld anp / Evert Elzinga / eigen foto's

Thuis blijven

Rineke de Wit,
zangeres

Dit jaar letten we erg op: we gaan niet op vakantie en hebben één auto ingeruild voor een zuinige motorfiets. Als muzikant kom ik tijdens muzikale reizen geregeld op prachtige plekken, dus het voelt goed om dit jaar thuis te blijven. Minder kosten, minder afval, minder CO2-uitstoot. Ik gun iedereen vakantie, maar dat kan ook prima in eigen land. Nederland wordt steeds warmer en een lekker biologisch wijntje in de tuin kan ook heel fijn zijn.

1,7 hectare

Matty van Leijenhorst,
projectmanager

Ik probeer te bedenken wat ik verlang van een vakantie. Wat zijn de voorwaarden? Ontspanning, wandelen, uitzichten, mooi huisje. En hoe kan ik dat bereiken met ons budget en zo min mogelijk autokilometers? Of kunnen we m..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.