Er is een dimensie in het abortusdebat waar we ons te weinig van bewust zijn

Opinie
Gesprekken over abortus lopen niet ‘volgens het boekje’. Zijn we als ‘de gevestigden’ (m/v) aanspreekbaar, geschikt voor een eerlijk gesprek over dit onderwerp?
Sander Ris • kerkpionier voor de PKN in Apeldoorn-Zuidbroek
woensdag 6 juli 2022 om 16:47
De vrouwen die me belden durfden niet eens hun naam te noemen in deze gesprekken over uitsluiting en eenzaamheid, pijn en schaamte, zelfpijniging en de zelfdodingsplannen waar zij mee worstelden.
De vrouwen die me belden durfden niet eens hun naam te noemen in deze gesprekken over uitsluiting en eenzaamheid, pijn en schaamte, zelfpijniging en de zelfdodingsplannen waar zij mee worstelden. beeld istock / Ireneusz Skorupa

In een van mijn eerste jaren als predikant werd ik in het holst van de nacht gebeld. Eerst stilte en ademhalen. Vervolgens een vrouwenstem die afwisselend zachtjes en onzeker, hard en beslist vertelde over haar afgebroken zwangerschap. Elke keer dat ik onhandig reageerde of iets zei dat niet goed overkwam, werd er opgehangen. Een paar minuten later ging de telefoon opnieuw. Zo ontstond er haperend een serie van korte gesprekken over abortus.

Ditzelfde scenario gebeurde drie keer in zes jaar. Steeds ‘s nachts en in absolute anonimiteit. De vrouwen die me belden durfden niet eens hun naam te noemen in deze gesprekken over uitsluiting en eenzaamheid, pijn en schaamte, zelfpijniging en de zelfdodingsplannen waar zij mee worstelden. Nu in deze..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.