Zeg ‘nee’ tegen gas uit Palestijns gebied via Israël

Opinie
Nederland moet zich keren tegen gas uit Israël. De deal die de EU daarvoor heeft gesloten, sluit gaswinning uit Palestijns gebied niet uit, stelt vredesorganisatie Pax.
Anna Timmerman • algemeen directeur van de Nederlandse vredesorganisatie PAX
donderdag 30 juni 2022 om 17:30 aangepast 18:12
Egypte, de EU en Israël hebben op 15 juni een overeenkomst ondertekend over de export van aardgas van Israël naar Europa via Egypte.
Egypte, de EU en Israël hebben op 15 juni een overeenkomst ondertekend over de export van aardgas van Israël naar Europa via Egypte. beeld Epa/khaled Elfiqi

De Europese Unie - en daarmee Nederland - wil minder afhankelijk worden van Russische energie. Daardoor groeit juist de afhankelijkheid van andere autocratische en problematische regimes, zoals Saudi-Arabië. De EU verlegt zo de kwetsbaarheid van de energievoorziening in plaats van een structurele oplossing te vinden. Passend bij deze tendens heeft de EU een overeenkomst gesloten met Israël over de levering van gas via Egypte. Deze overeenkomst mist de gebruikelijke clausule waarin bezet Palestijns gebied wordt uitgesloten van de deal. Zonder deze clausule is het onduidelijk waar het gas uit Israël vandaan komt. Daarom roept vredesorganisatie Pax de Nederlandse regering op zich tegen deze deal te keren. 

clausule

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zijn grote, dure cadeaus echt noodzakelijk met Sinterklaas, of moet de herinnering voorop staan?

De commercie is er op gericht dat cadeaus altijd mooi, lux en groot moeten zijn. Dat is een misvatting, zeker als relaties of onderlinge verhoudingen onder druk staan, stelt therapeut Annewieke van Eijsden.

Afbeelding

Mijn kennismaking met Frontrunners was genoeg om te ontdekken: ‘God geneest, oók mij!’

De kritiek op het evangelische Frontrunners is onrechtvaardig. Je kunt niet medechristenen in de ban doen zonder concrete misstanden aan te wijzen. Ik heb ontdekt wat genezing betekent, schrijft Jonathan Overes.

Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.