Joodse investeerders in Oost-Jeruzalem zijn geen kolonisten

Ingezonden
Onder de titel ‘Zorg om de kolonisatie van christelijk bezit’ werd bericht over een recente beslissing van het Hooggerechtshof in Israël over de verkoop van drie panden in Oost-Jeruzalem (Nederlands Dagblad, 15 juni).
Yochanan Visser, Midden-Oostenanalyst voor Christenen voor Israël
woensdag 29 juni 2022 om 06:59
De Grieks-orthodoxe patriarch tijdens een ceremonie in Jeruzalem.
De Grieks-orthodoxe patriarch tijdens een ceremonie in Jeruzalem. beeld afp / Ahmad Gharabli

In het artikel bleven een aantal feiten en achtergronden buiten beeld. Bijvoorbeeld de suggestie dat het Joodse kolonisten zijn die achter de aankoop van de panden zit. De in het artikel genoemde groep Atteret Kohanim bestaat uit Joden die proberen onroerend goed in de stad Jeruzalem te kopen. Het laatste wat men echter kan zeggen is dat het kolonisten zijn.

Volgens de Cambridge University Dictionary is een kolonist iemand die in een kolonie gaat wonen. Jeruzalem, Judea en Samaria zijn geen kolonies en waren dat slechts tijdens de overheersing door het Ottomaanse imperium. Sinds de San-Remodeclaratie van de Volkenbond uit 1920 werd heel Israël aangemerkt als het nationaal tehuis van het Joodse volk. Deze verklaring is overigens nog steeds..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.