De grote last van het verleden. Geroepen ter verantwoording tot in het derde en vierde geslacht

Opinie
Van onze koloniale erfenissen - diefstal, slavernij, economische uitbuiting - kunnen we ons niet makkelijk afmaken. Het gaat om overtreding van het achtste gebod, om niet te stelen.
Eric Peels • hoogleraar Oude Testament aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA)
dinsdag 28 juni 2022 om 16:28
In het Noord-Irakese Mosul worden archeologische voorwerpen opgeslagen en tentoongesteld door de VN-organisatie Unesco. 'De Iraakse overheid is (...) zeer streng als het gaat om de smokkel van archeologische en culturele schatten.'
In het Noord-Irakese Mosul worden archeologische voorwerpen opgeslagen en tentoongesteld door de VN-organisatie Unesco. 'De Iraakse overheid is (...) zeer streng als het gaat om de smokkel van archeologische en culturele schatten.' beeld afp / Zaid al-Obeidi

Een leuke toeristische trip eindigde in een nachtmerrie. In maart dit jaar bezocht de gepensioneerde Britse geoloog Jim Fitton samen met enkele anderen de restanten van Eridu in Irak. Deze stad is volgens de Babylonische scheppingsmythe Enuma Elish de oudste ter wereld, men schat de ouderdom ervan op 8000 jaar. Weer op de terugweg kreeg de 85-jarige reisleider, ook een Brit, een infarct waaraan hij snel daarna overleed. Op het vliegveld van Bagdad werd Fitton aangehouden, omdat in zijn reisbagage twaalf stenen en potscherven werden gevonden die hij als souvenir voor zijn verzameling thuis wilde meenemen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.