Het gaat er niet om dat ik mijn visie, mijn kerk, mijn ideeën naar Egypte breng, het is belangrijker om de kerk daar te steunen

Opinie
Zending en kerkelijk opbouwwerk vanuit het Westen gaat snel vergezeld van een westerse aanpak die niet aansluit bij de kerk in de landen waar gewerkt wordt. Mooie woorden en voornemens nemen dat tekort niet weg.
Jos Strengholt • werkt voor Stichting Nijlvallei in Egypte
maandag 27 juni 2022 om 20:37
Duizenden koptisch-orthodoxe christenen namen op Goede Vrijdag deel aan een viering bij het klooster van de Heilige Simon, bij de hoofstad Cairo. 'Het was onverwacht voor me te ontdekken dat elke week miljoenen christenen in de banken van de grote Koptisch-Orthodoxe Kerk zitten.'
Duizenden koptisch-orthodoxe christenen namen op Goede Vrijdag deel aan een viering bij het klooster van de Heilige Simon, bij de hoofstad Cairo. 'Het was onverwacht voor me te ontdekken dat elke week miljoenen christenen in de banken van de grote Koptisch-Orthodoxe Kerk zitten.' beeld afp / Khaled Desouki

Ik maakte veel grote fouten in mijn werk in Egypte. Een nogal cruciale fout was, dat toen ik daar in 1988 arriveerde als kerkelijk werker, het werkelijk niet bij me op kwam om me af te vragen wat de kerken van Egypte eigenlijk zouden willen dat ik in dat land zou doen. 

Ik kwam daar meteen terecht in de bubbel van de westerse kerkelijke werkers die eerder dan ik naar Egypte waren gegaan. Velen van hen waren uiteraard net als ik met hun westerse visies en dromen en opvattingen gearriveerd. Eerst eens goed luisteren naar de plaatselijke Egyptische kerk stond bij velen niet erg hoog op de agenda.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.