Het is tijd om de verschillen te verkleinen: Nederland moet streven naar een meer ‘relatieneutraal’ systeem

Opinie
Eenverdieners betalen buitengewoon veel belasting. Dat leidt tot allerlei ongewenste effecten. Nederland moet streven naar een meer ‘relatieneutraal’ systeem van belastingen, toeslagen en uitkeringen.
Mark Treurniet • assistant professor bij de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen
maandag 27 juni 2022 om 17:41
Als een van de partners, bijvoorbeeld vanwege het verlenen van mantelzorg, niet kan werken, dan heeft dat een enorm effect op de hoogte van de belasting die het echtpaar of stel moet afdragen. Willen we dat als land?
Als een van de partners, bijvoorbeeld vanwege het verlenen van mantelzorg, niet kan werken, dan heeft dat een enorm effect op de hoogte van de belasting die het echtpaar of stel moet afdragen. Willen we dat als land? beeld iStock

Als twee mensen gehuwd zijn of ongehuwd samenwonen en één partner niet kan werken, zou je misschien verwachten dat de overheid een beetje helpt. Maar in Nederland betalen stellen waarvan één partner niet kan werken juist veel meer belasting dan stellen die gezamenlijk evenveel verdienen en het inkomen gelijk kunnen verdelen.

Om te stimuleren dat zoveel mogelijk mensen gaan werken, heeft de overheid de inkomstenbelasting en -belastingkortingen namelijk sterk geïndividualiseerd. Dat zorgt misschien voor meer arbeidsparticipatie, maar als de tweede partner niet kan werken, dan loop je al deze kortingen voor de tweede partner mis. En als de eerste partner dat compenseert door meer te gaan werken, dan nemen diens kortingen verder af...

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.