Vliegvakantie vraagt om sterke dosis zelfkritisch vermogen

Opinie
Ons vermogen tot zelfkritiek staat op de tocht wanneer vliegvakanties vanzelfsprekend zijn. Maar wie regelmatig vliegt, zal nogal wat moeite moeten doen om aan te tonen dat die nieuwe vliegreis echt waardevol is.
Dick Timmer • universitair docent politieke filosofie aan de Technische Universiteit Dortmund Willem van der Deijl-Kloeg • universitair docent bedrijfsethiek aan Tilburg University
zaterdag 25 juni 2022 om 18:30
Net als alcohol en ijs zijn vliegvakanties onderhevig aan de wet van het afnemend grensnut: hoe meer je ervan hebt, hoe minder iets extra’s er dan nog wat aan toevoegt.
Net als alcohol en ijs zijn vliegvakanties onderhevig aan de wet van het afnemend grensnut: hoe meer je ervan hebt, hoe minder iets extra’s er dan nog wat aan toevoegt. beeld anp / Phil Nijhuis

Ontspanning gunnen wij iedereen van harte en na twee jaar corona en crisis lonkt de zonnige zorgeloosheid in het buitenland. Maar één langeafstandsvlucht kost gemiddeld 1,9 ton CO2-uitstoot per passagier. En het Klimaatakkoord van Parijs zegt dat in 2030 de norm voor CO2-uitstoot 2 tot 2,5 ton per persoon per jaar moet zijn. 

Om dit in perspectief te plaatsen: de gemiddelde CO2-uitstoot per persoon per jaar in Nederland ligt momenteel boven de 9 ton. Wie de wereld om zich heen en de generaties van de toekomst een warm hart toedraagt, kan daarom niet zorgeloos door de lucht reizen.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’

Afbeelding

Uit woede of ongeluk breken met God? 'Ik had juist de neiging om wel op zoek te gaan naar houvast'

De maand mei was een tranendal voor schrijver en muzikant Aafke Romeijn, zelf een ‘godzoeker’. Wat doe je met dit verdriet, deze rouw? Vind je troost in het geloof of betekent het een definitief afscheid?

Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.

Afbeelding

Spektakel rond een 'vloektablet': bevestigt een oude tekst de 'Bijbelgetrouwe onderbuik'?

Een opgevouwen stukje lood van twee bij twee centimeter veroorzaakt opschudding. Zijn de strepen en butsen erop beschadigingen? Of vormen ze een oude Kanaänitische vloektekst uit de tijd van Jozua?