Vliegvakantie vraagt om sterke dosis zelfkritisch vermogen

Opinie
Ons vermogen tot zelfkritiek staat op de tocht wanneer vliegvakanties vanzelfsprekend zijn. Maar wie regelmatig vliegt, zal nogal wat moeite moeten doen om aan te tonen dat die nieuwe vliegreis echt waardevol is.
Dick Timmer • universitair docent politieke filosofie aan de Technische Universiteit Dortmund Willem van der Deijl-Kloeg • universitair docent bedrijfsethiek aan Tilburg University
zaterdag 25 juni 2022 om 18:30
Net als alcohol en ijs zijn vliegvakanties onderhevig aan de wet van het afnemend grensnut: hoe meer je ervan hebt, hoe minder iets extra’s er dan nog wat aan toevoegt.
Net als alcohol en ijs zijn vliegvakanties onderhevig aan de wet van het afnemend grensnut: hoe meer je ervan hebt, hoe minder iets extra’s er dan nog wat aan toevoegt. beeld anp / Phil Nijhuis

Ontspanning gunnen wij iedereen van harte en na twee jaar corona en crisis lonkt de zonnige zorgeloosheid in het buitenland. Maar één langeafstandsvlucht kost gemiddeld 1,9 ton CO2-uitstoot per passagier. En het Klimaatakkoord van Parijs zegt dat in 2030 de norm voor CO2-uitstoot 2 tot 2,5 ton per persoon per jaar moet zijn. 

Om dit in perspectief te plaatsen: de gemiddelde CO2-uitstoot per persoon per jaar in Nederland ligt momenteel boven de 9 ton. Wie de wereld om zich heen en de generaties van de toekomst een warm hart toedraagt, kan daarom niet zorgeloos door de lucht reizen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De twijfelachtige erfenis van Charles Darwins racisme, dat benoemd moet worden in de geschiedenisboeken

Darwin wordt geprezen als de geniale grondlegger van de moderne biologie. Het zou echter passender zijn om naar hem te verwijzen als de notoire aanstichter van het wetenschappelijk racisme, vindt Ard Jan Biemond.

Afbeelding

Nederland is slecht in het oprichten van succesvolle start-ups. Hoe komt dat?

Iets nieuws bedenken, lukt Nederlandse ondernemers wel. Om er zakelijk een succes van te maken is veel moeilijker, merkt Peter de Waard. Dat bewijst nu ook Lightyear.

Afbeelding

De vrijheid verdedigen door die te beperken? De (voorspelbare) effecten van een koranverbranding

Het is duidelijk dat koranverbrandingen niet slechts tegen een boek gericht zijn, maar dat er ook naar moslims zelf een in wezen vijandig signaal uitgaat, signaleert Joas Wagemakers.

Afbeelding

Zonder kerkdienst zul je nooit werkelijk beseffen wat genade is, dat ontvang je alleen in gezamenlijke dank

Waarom ga je naar de kerk? Kun je geloven buiten de kerk? De discussie is er opnieuw, maar dominee Wim van der Schee stelt liever het uitgangspunt van 'eerst is er de gelovige, dan is er de kerkdienst' ter discussie.

Afbeelding

In Disneyfilms zitten steeds meer 'woke' invullingen. Zou Disney zijn eigen studio's nog herkennen?

Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?

Afbeelding

Wat hebben Philips en het CDA gemeen? Succesvolle afsplitsingen en moeilijke tijden

Het CDA en Philips zitten in zwaar weer, terwijl hun afsplitsingen een succes zijn. 'Is er nog hoop voor het CDA?', vraagt Frank van den Heuvel zich af.