Een echt nieuwe bestuurscultuur krijg je door te doen, niet door erover te praten

Opinie
Om de nieuwe bestuurscultuur handen en voeten te geven, doet de Tweede Kamer er verstandig aan voor zichzelf te investeren in beleidsspecialisten en inhoudelijke ondersteuning van de fracties.
Gijs Jan Brandsma, Simon Otjes en Carla Hoetink • Brandsma is universitair hoofddocent Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen; Otjes is universitair docent Politicologie aan de Universiteit Leiden; Hoetink is universitair docent Politieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen
zaterdag 18 juni 2022 om 16:10
Medewerkers van het openbaar vervoer volgen een begrotingsdebat in de Tweede Kamer. 'Bij de fracties zijn juist mensen nodig die signalen uit hun achterban oppikken, filteren en koppelen aan het gevoerde beleid.'
Medewerkers van het openbaar vervoer volgen een begrotingsdebat in de Tweede Kamer. 'Bij de fracties zijn juist mensen nodig die signalen uit hun achterban oppikken, filteren en koppelen aan het gevoerde beleid.' beeld anp / Bart Maat

De Tweede Kamer debatteert vandaag over haar eigen begroting. Normaal is dit een vrij technische aangelegenheid, maar deze keer zullen er fundamentele keuzes gemaakt moeten worden over de rol die de Tweede Kamer wil spelen in ons politieke bestel. Het gaat namelijk over de politiek-inhoudelijke medewerkers die de leden bijstaan in hun werk. Hugo de Jonge en Gert-Jan Segers illustreerden de kwestie vorig jaar treffend op Twitter: waar De Jonge trots een foto plaatste van een zaaltje vol hardwerkende ambtenaren die antwoorden schreven op Kamervragen, reageerde Segers met een plaatje van een leeg kantoor. Het beeld van een ongelijke strijd is duidelijk: als Kamerlid moet je maar zien te overleven in een overdaad aan informatie, en je krijgt..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waddenzee rechten geven? Minister Van der Wal gooit het idee met twijfelachtige argumenten overboord

De Waddenzee zou volgens Laura Burgers beter beschermd zijn door haar erkenning te geven als zelfstandige rechtspersoonlijkheid. In onder andere Spanje, Oeganda en Ecuador blijkt dat het helpt.

Afbeelding

De herdenking van de Watersnoodramp in 1953 is een uitgelezen moment om te leren van de geschiedenis

De herdenking van de Watersnoodramp is een goed moment om te leren van de geschiedenis, schrijft Lotte Jensen, auteur van Wij en het water. We hebben niet alleen een alerte overheid nodig. Burgens zijn zelf ook aan zet.

Afbeelding

Zijn mensen bang voor een nieuwe watersnoodramp? 'Ik denk niet dat het helemaal te voorkomen is'

Zeventig jaar geleden vond de Watersnoodramp plaats. Door klimaatverandering het aantal overstromingen alleen maar toe. Moeten we bang zijn voor een nieuwe watersnoodramp?

Afbeelding

De twijfelachtige erfenis van Charles Darwins racisme, dat benoemd moet worden in de geschiedenisboeken

Darwin wordt geprezen als de geniale grondlegger van de moderne biologie. Het zou echter passender zijn om naar hem te verwijzen als de notoire aanstichter van het wetenschappelijk racisme, vindt Ard Jan Biemond.

Afbeelding

Nederland is slecht in het oprichten van succesvolle start-ups. Hoe komt dat?

Iets nieuws bedenken, lukt Nederlandse ondernemers wel. Om er zakelijk een succes van te maken is veel moeilijker, merkt Peter de Waard. Dat bewijst nu ook Lightyear.

Afbeelding

De vrijheid verdedigen door die te beperken? De (voorspelbare) effecten van een koranverbranding

Het is duidelijk dat koranverbrandingen niet slechts tegen een boek gericht zijn, maar dat er ook naar moslims zelf een in wezen vijandig signaal uitgaat, signaleert Joas Wagemakers.