We dienen geen mogelijkheid onbenut te laten om samen kernwapens uit te bannen

Opinie
Er is moed voor nodig om juist nu voor een totaalverbod op kernwapens te pleiten en je er als land op vast te leggen. Toch staat Nederland voor die vraag, 61 landen gaan ons voor.
May-May Meijer • voorzitter Peace SOS
zaterdag 18 juni 2022 om 16:01
In het vredespark van Nagasaki werd op 9 augustus 2021 herdacht dat 76 jaar eerder een atoombom op de stad werd geworpen. Er kwamen naar schatting 74.000 mensen om het leven. Moderne kernwapens zijn nog veel dodelijker.
In het vredespark van Nagasaki werd op 9 augustus 2021 herdacht dat 76 jaar eerder een atoombom op de stad werd geworpen. Er kwamen naar schatting 74.000 mensen om het leven. Moderne kernwapens zijn nog veel dodelijker. beeld epa / Jiji Press Japan

Van 21 tot en met 23 juni vindt in Wenen de eerste vergadering plaats van staten die het Verdrag op het Verbod van Kernwapens ondertekend hebben. Ik schaar mij achter de onlangs aangenomen motie van Jasper van Dijk (SP) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) waarin de Nederlandse regering wordt opgeroepen om als waarnemer aan deze vergadering deel te nemen. En pleit ervoor dat Nederland en alle andere landen het Verdrag op het Verbod van Kernwapens ondertekenen.

Dit vraagt moed. Moed in een tijd waarin de oorlogstrom hard roffelt en waarin zelfs door Rusland openlijk gehint wordt op de inzet van nucleaire wapens in Oekraïne. Een tijd waarin landen zoals Noord-Korea intercontinentale rakettesten uitvoeren. En NAVO-landen, waaronder Nederland, zich veil..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.