We dienen geen mogelijkheid onbenut te laten om samen kernwapens uit te bannen

Opinie
Er is moed voor nodig om juist nu voor een totaalverbod op kernwapens te pleiten en je er als land op vast te leggen. Toch staat Nederland voor die vraag, 61 landen gaan ons voor.
May-May Meijer • voorzitter Peace SOS
zaterdag 18 juni 2022 om 16:01
In het vredespark van Nagasaki werd op 9 augustus 2021 herdacht dat 76 jaar eerder een atoombom op de stad werd geworpen. Er kwamen naar schatting 74.000 mensen om het leven. Moderne kernwapens zijn nog veel dodelijker.
In het vredespark van Nagasaki werd op 9 augustus 2021 herdacht dat 76 jaar eerder een atoombom op de stad werd geworpen. Er kwamen naar schatting 74.000 mensen om het leven. Moderne kernwapens zijn nog veel dodelijker. beeld epa / Jiji Press Japan

Van 21 tot en met 23 juni vindt in Wenen de eerste vergadering plaats van staten die het Verdrag op het Verbod van Kernwapens ondertekend hebben. Ik schaar mij achter de onlangs aangenomen motie van Jasper van Dijk (SP) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) waarin de Nederlandse regering wordt opgeroepen om als waarnemer aan deze vergadering deel te nemen. En pleit ervoor dat Nederland en alle andere landen het Verdrag op het Verbod van Kernwapens ondertekenen.

Dit vraagt moed. Moed in een tijd waarin de oorlogstrom hard roffelt en waarin zelfs door Rusland openlijk gehint wordt op de inzet van nucleaire wapens in Oekraïne. Een tijd waarin landen zoals Noord-Korea intercontinentale rakettesten uitvoeren. En NAVO-landen, waaronder Nederland, zich veil..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Met een ruilverkaveling-nieuwe stijl kan onteigening van landbouwgrond worden voorkomen

Met een goede ruilverkaveling kun je onteigening van landbouwgrond voorkomen en ook natuurbelangen dienen, zag Jaap Bos in Zuid-Limburg. Hij ziet het als middel om uit de stikstofimpasse te komen.

Afbeelding

Welke lessen moet de politiek trekken uit de winst van de BoerBurgerBeweging?

De enorme winst van de BoerBurgerBeweging (BBB) is niemand ontgaan. De partij haalde in alle provincies de meeste stemmen en heeft inmiddels voorwaarden gesteld aan het stikstofbeleid, wil ze meewerken aan uitvoering ervan.

Afbeelding

Visie CU was niet het probleem. 'Stem van kiezer wordt meer en meer bepaald door gevoelens van onvrede'

Bij verkiezingen lijkt de visie van een partij verre van doorslaggevend, en daar schuilt de echte uitdaging voor de ChristenUnie, schrijft hoogleraar Jan Hoogland. Een vaste achterban lijkt steeds minder vanzelfsprekend.

Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.