Wetenschapper op de barricade bij het tegengaan van de klimaatcrisis

Opinie
Het is enorm frustrerend dat de wetenschap zo duidelijk is en dat er zo weinig mee wordt gedaan. Daarom voeren wetenschappers actie. ‘In Duitsland heb ik demonstreren echter leren waarderen.’
Pieter Pauw • onderzoeker bij de Technische Universiteit Eindhoven
woensdag 15 juni 2022 om 19:12
In New York werd op 23 april een 'March for Science', een mars voor de wetenschap gehouden. De deelnemers willen dat klimaatonderzoek serieus wordt genomen.
In New York werd op 23 april een 'March for Science', een mars voor de wetenschap gehouden. De deelnemers willen dat klimaatonderzoek serieus wordt genomen. beeld afp / Bryan R. Smith

Een uitgebreid artikel in deze krant wierp de vraag op: kun je als klimaatwetenschapper ook activist zijn, of schaadt dat je geloofwaardigheid (ND, 28 mei)? Vele wetenschappers worstelen met die vraag - of schuiven hem voor zich uit. Omdat onze normale manier van werken – onderzoek doen, publiceren, voordragen – veel minder bijdraagt aan het tegengaan van de klimaatcrisis dan wij zelf zouden willen, ben ik voorstander van méér demonstreren. Maar dan moeten wij wel goed nadenken hoe.

Klimaatactivisme speelt een steeds prominentere rol bij het tegengaan van de klimaatcrisis. Ik heb vaak het gevoel dat men in Nederland een beetje neerkijkt op demonstreren en zich er oncomfortabel bij voelt. In Duitsland, waar ik net elf jaar heb gewoond, is ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zijn grote, dure cadeaus echt noodzakelijk met Sinterklaas, of moet de herinnering voorop staan?

De commercie is er op gericht dat cadeaus altijd mooi, lux en groot moeten zijn. Dat is een misvatting, zeker als relaties of onderlinge verhoudingen onder druk staan, stelt therapeut Annewieke van Eijsden.

Afbeelding

Mijn kennismaking met Frontrunners was genoeg om te ontdekken: ‘God geneest, oók mij!’

De kritiek op het evangelische Frontrunners is onrechtvaardig. Je kunt niet medechristenen in de ban doen zonder concrete misstanden aan te wijzen. Ik heb ontdekt wat genezing betekent, schrijft Jonathan Overes.

Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.