Met experimenteerruimte kan de overheid boeren helpen duurzame teelten aan te durven

Opinie
De boeren en de overheid hoeven in de stikstofcrisis niet elkaars tegenstander te zijn. Zo zijn er experimenten waarbij boeren helpen om het woningtekort aan te pakken.
Egbert Dommerholt • lector circulaire economie aan de Hanzehogeschool Groningen
dinsdag 14 juni 2022 om 04:20 aangepast 06:55
Proefvelden voor de teelt van graan in het Duitse Fuerstenfeldbruck. Het is het proberen waard, het onderzoeken van nieuwe businessmodellen voor het verbouwen van plantaardige materialen voor de bouw van woningen.
Proefvelden voor de teelt van graan in het Duitse Fuerstenfeldbruck. Het is het proberen waard, het onderzoeken van nieuwe businessmodellen voor het verbouwen van plantaardige materialen voor de bouw van woningen. beeld afp / Christof Stache

De onlangs gepresenteerde stikstofplannen van de ministers Christianne van der Wal (VVD) en Henk Staghouwer (Christenunie) houden de gemoederen inmiddels flink bezig. Boeren vinden de plannen veel te ver gaan en ‘parkeerden’ hun tractoren bij wijze van protest vrijdagavond voor het huis van minister Van der Wal. Getuige de uitslag van de motie, ingediend door de Assense wethouder Mirjam Pauwels en het Zuid-Hollandse Statenlid Mirjam Nelisse tijdens het zaterdag gehouden VVD-congres, staat een krappe meerderheid van de VVD-leden ook niet te juichen bij de stikstofplannen. De milieubeweging daarentegen is wel met de plannen in haar nopjes, maar vreest dat die niet snel genoeg doorgevoerd worden.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help natuur, milieu én landbouw op basis van een inventarisatie van alle wensen, keuzes en voorwaarden

Nederland kan lessen trekken uit de ruilverkaveling van de landbouw. Inventariseer alle keuzes, wensen en voorwaarden voor natuur, milieu en landbouw, legt Henk de Vries uit.

Afbeelding

Aalmoezen van moslims omvatten meer dan liefdadigheid en dat is zeker in de vastenmaand van belang

Een supermarktketen speelt met het motto 'goed voor elkaar' in op de ramadan. Aalmoezen geven is belangrijk voor moslims, zeker tijdens de vastenmaand, legt islamoloog Joas Wagemakers uit.

Afbeelding

Waarom vrouwen oproepen meer te gaan werken, kan de overheid zich niet beter tot de ouderen richten?

In de toekomst zullen vitale ouderen langer moeten doorwerken, stelt Peter de Waard vast. Zij zitten niet meer in de kleine kinderen en hebben geen kinderopvang nodig.

Afbeelding

Ik ben op zoek naar de gulden middenweg in een wereld van mensen met absolute waarheden

We kunnen in discussies heel stellig zijn, met onze eigen, absolute waarheid. Waarheden als stukjes van een gebroken spiegel waarin we elkaar en onszelf niet meer zien, zegt Lennart van Venrooij.

Afbeelding

Op bedrijventerreinen zijn heel eenvoudig duurzame doelen te bereiken. Begin eens met zonnepanelen

Met beperkte ingrepen is op bedrijventerreinen een energiebesparing te realiseren die even groot is als het aardgasvrij maken van alle woonwijken. Dat schrijven Cees-Jan Pen en Theo Föllings.

Afbeelding

10 regels voor het gebruik van huiveringwekkende, maar ook fascinerende kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (AI) beleeft een doorbraak. Regulering is noodzakelijk, maar nog grotendeels onbekend terrein. Religieuze tradities kunnen hier volgens Cees-Jan Smits een unieke rol in spelen.