Vakantie? We gaan - als vanouds - weer veel te ver

Opinie
De toerismesector moet echt veranderen. De cosmetische oplossingen van voorheen, maken onze vakanties niet duurzamer. Maar gaat het ook gebeuren?
Martijn Duineveld • stadsgeograaf aan Wageningen University & Research Rene van der Duim • emeritus hoogleraar toerisme en duurzame ontwikkeling Wageningen University & Research
maandag 13 juni 2022 om 17:17
Reizigers wachten in lange rijen buiten op Schiphol. Zij mogen alleen de vertrekhallen in als hun vlucht binnen vier uur vertrekt. Afgelopen weken ontstond drukte op Schiphol; veel vakantiegangers en weinig personeel.
Reizigers wachten in lange rijen buiten op Schiphol. Zij mogen alleen de vertrekhallen in als hun vlucht binnen vier uur vertrekt. Afgelopen weken ontstond drukte op Schiphol; veel vakantiegangers en weinig personeel. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen
Klimaat

De coronacrisis heeft geleid tot een stevig debat over toerisme. Degenen die pleiten voor een snel herstel van de toerismesector (‘business as usual’) staan tegenover diegenen die menen dat we de lessen van de afgelopen twee jaar moeten aangrijpen om toerisme gronding te verduurzamen (‘business as unusual’). Dat laatste is hard nodig. 

De klimaat- en biodiversiteitscrises, mede veroorzaakt door het toerisme, zijn in tegenstelling tot dertig jaar geleden geen voorspelling meer maar harde werkelijkheid. En met de verduurzaming van de sector is het nog maar mager gesteld. Ondertussen groeit het toerisme als vanouds. Na de epidemie hebben we in Nederland de draad opgepakt en gaan we weer massaal op reis en weten ook vele toeristen Nederland w..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.