De ggz vervangt de ‘naaste’ niet. Laten we een vangnet zijn voor elkaar

Opinie
Is een beroep op de ggz altijd nodig? Of kunnen we ook bij elkaar terecht met onzekerheid, vragen en pijn. ‘De noodzaak om met elkaar een netwerk te vormen waarin de ander kan schuilen is groter dan ooit.’
Irene Blom • voorzitter Raad van Bestuur van De Hoop (waaronder De Hoop ggz, Chris&Voorkom!, Werkvisie en De Brug), tevens klinisch psycholoog
donderdag 19 mei 2022 om 04:20 aangepast 06:44
Tijdens de pandemie werd 'de gezonde en heilzame werking van contacten minder. Voor velen, ook jongeren, was juist dit helemaal niet goed te dragen. Bij mensen die toch al wat wiebelden heeft dit extra psychische onbalans gebracht.'
Tijdens de pandemie werd 'de gezonde en heilzame werking van contacten minder. Voor velen, ook jongeren, was juist dit helemaal niet goed te dragen. Bij mensen die toch al wat wiebelden heeft dit extra psychische onbalans gebracht.' beeld istock

Ggz-instellingen staan vandaag de dag in de aandacht vanwege hun wachtlijsten. Ggz-instellingen zijn op zoek naar meer zorgprofessionals en ze worstelen met hun budgetten. De hulpvragen blijven stijgen.

Vandaag de dag zoekt veertig procent van de volwassen Nederlanders hulp bij de ggz, en bij kinderen is dat veertien procent. Die percentages zijn enorm gestegen in de afgelopen decennia.

De ggz kan de toestroom niet aan. En dat is voor alle betrokkenen frustrerend en schadelijk. Het gaat zo niet. We kennen allemaal de schrijnende verhalen van veel te lang wachtende kinderen of ouderen. Zodra er maatschappelijk iets aan de hand is, denk aan de recente coronapandemie of de huidige oorlog in Oekraïne, dan kunnen we als ggz ‘wachten’ op een toe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De vrijheid verdedigen door die te beperken? De (voorspelbare) effecten van een koranverbranding

Het is duidelijk dat koranverbrandingen niet slechts tegen een boek gericht zijn, maar dat er ook naar moslims zelf een in wezen vijandig signaal uitgaat, signaleert Joas Wagemakers.

Afbeelding

Zonder kerkdienst zul je nooit werkelijk beseffen wat genade is, dat ontvang je alleen in gezamenlijke dank

Waarom ga je naar de kerk? Kun je geloven buiten de kerk? De discussie is er opnieuw, maar dominee Wim van der Schee stelt liever het uitgangspunt van 'eerst is er de gelovige, dan is er de kerkdienst' ter discussie.

Afbeelding

In Disneyfilms zitten steeds meer 'woke' invullingen. Zou Disney zijn eigen studio's nog herkennen?

Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?

Afbeelding

Wat hebben Philips en het CDA gemeen? Succesvolle afsplitsingen en moeilijke tijden

Het CDA en Philips zitten in zwaar weer, terwijl hun afsplitsingen een succes zijn. 'Is er nog hoop voor het CDA?', vraagt Frank van den Heuvel zich af.

Afbeelding

Oekraïne, hoe erger te voorkomen? We staan voor lastige vragen, over de eigen vrijheid en die van hen

Dit is de kernvraag, vindt Aad Kamsteeg: hoe kunnen het belang van de vrije wereld en de vrijheid van Oekraïense burgers worden beschermd zonder escalatie naar omstandigheden die veel erger zijn dan een compromis?

Afbeelding

De overheid kan er weer niet om heen, de waarde van grond voor woningbouw ligt te hoog

Het Rijk stopt miljarden in woningbouwprojecten, terwijl de huizenprijzen - en dus opbrengsten voor projectontwikkelaars - historisch hoog zijn. Te dure grond zit nieuwbouw in de weg, stelt expert Erwin van der Krabben.