Hoe in Amerika de conservatieven en progressieven domineren

Opinie
De grote macht van het Amerikaanse hooggerechtshof gaat terug op een conflict dat in 1803 leidde tot een eerste befaamde uitspraak. Ook die macht is inzet van de grote tegenstellingen tussen conservatieven en progressieven.
Matthijs Tieleman • is amerikanist, historicus en postdoctoraal onderzoeker aan Arizona State University
dinsdag 17 mei 2022 om 04:20
Rondom het Amerikaanse hooggerechtshof in Washington werden op de avond van 4 mei hekken geplaatst in afwachting van een grote demonstratie tegen het uitgelekte, omstreden vonnis van het hof over abortuswetgeving.
Rondom het Amerikaanse hooggerechtshof in Washington werden op de avond van 4 mei hekken geplaatst in afwachting van een grote demonstratie tegen het uitgelekte, omstreden vonnis van het hof over abortuswetgeving. beeld afp / Stefani Reynolds

Het recente lekken van het abortusvonnis van het Amerikaanse hooggerechtshof ontlokte veel emoties in de VS. Op het eerste gezicht lijkt de gemoedstoestand van zowel progressieven als conservatieven gerelateerd aan het thema abortus op zichzelf. Maar de controverses zijn ook onderdeel van een strijd om institutionele macht tussen twee politieke bewegingen die steeds extremer worden. En die steeds minder de gemiddelde Amerikaan vertegenwoordigen.

snel doelwit

Na het stichten van de Verenigde Staten aan het eind van de achttiende eeuw werd het hooggerechtshof al snel een doelwit in de strijd om de machtige instanties. Na slechts één ambtstermijn had president John Adams d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.