Het is tijd voor een zinnig gesprek over de ruïnes van de seksuele revolutie

Analyse
De seksuele revolutie is bejaard. Senioren van nu kunnen nóg worstelen met herinneringen aan die tijd, een halve eeuw geleden, die hun moraal vormde. Maar die schaamte hebben ze gemeen met ouderen die juist zonder taal of voorbeeld de geheimen van hun seksualiteit moesten verkennen.
Sjirk Kuijper
zaterdag 14 mei 2022 om 07:53
Sjirk Kuijper: 'Bestrijd beelden van egocentrische, mislukte, ontspoorde en slopende seksualiteit met verhalen over schoonheid en intimiteit.'
Sjirk Kuijper: 'Bestrijd beelden van egocentrische, mislukte, ontspoorde en slopende seksualiteit met verhalen over schoonheid en intimiteit.' beeld Dick Vos

Misschien heeft kerkelijk Nederland wel een Johan Derksen nodig. Een ongeremde zeventigplusser die aan een denkbeeldige stamtafel (het mag ook in een virtuele consistorie zijn) opbiecht hoe in zijn jeugdjaren de behoudende christelijke gebruiken en rituelen rond seksualiteit waren. Wat gezegd en wat verzwegen werd; wat gedaan en wat nagelaten werd; tot welke onveiligheid, ongelijkheid, schuldgevoelens en eenzaamheid dat kon leiden. En dan diezelfde, scherpe evaluatie: ‘Als ik eraan terugdenk: je schaamt je kapot.’

Het is nu bijna drie weken geleden dat Derksen aan de tafel van SBS-programma VI een liederlijke jeugdherinnering ophaalde. Er zijn allerlei oorzak..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waddenzee rechten geven? Minister Van der Wal gooit het idee met twijfelachtige argumenten overboord

De Waddenzee zou volgens Laura Burgers beter beschermd zijn door haar erkenning te geven als zelfstandige rechtspersoonlijkheid. In onder andere Spanje, Oeganda en Ecuador blijkt dat het helpt.

Afbeelding

De herdenking van de Watersnoodramp in 1953 is een uitgelezen moment om te leren van de geschiedenis

De herdenking van de Watersnoodramp is een goed moment om te leren van de geschiedenis, schrijft Lotte Jensen, auteur van Wij en het water. We hebben niet alleen een alerte overheid nodig. Burgens zijn zelf ook aan zet.

Afbeelding

Zijn mensen bang voor een nieuwe watersnoodramp? 'Ik denk niet dat het helemaal te voorkomen is'

Zeventig jaar geleden vond de Watersnoodramp plaats. Door klimaatverandering het aantal overstromingen alleen maar toe. Moeten we bang zijn voor een nieuwe watersnoodramp?

Afbeelding

De twijfelachtige erfenis van Charles Darwins racisme, dat benoemd moet worden in de geschiedenisboeken

Darwin wordt geprezen als de geniale grondlegger van de moderne biologie. Het zou echter passender zijn om naar hem te verwijzen als de notoire aanstichter van het wetenschappelijk racisme, vindt Ard Jan Biemond.

Afbeelding

Nederland is slecht in het oprichten van succesvolle start-ups. Hoe komt dat?

Iets nieuws bedenken, lukt Nederlandse ondernemers wel. Om er zakelijk een succes van te maken is veel moeilijker, merkt Peter de Waard. Dat bewijst nu ook Lightyear.

Afbeelding

De vrijheid verdedigen door die te beperken? De (voorspelbare) effecten van een koranverbranding

Het is duidelijk dat koranverbrandingen niet slechts tegen een boek gericht zijn, maar dat er ook naar moslims zelf een in wezen vijandig signaal uitgaat, signaleert Joas Wagemakers.