Weersta als kerk de neiging om alleen verder te gaan. Reageer liever op uitgestoken hand van de Protestantse kerk

Opinie
De synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken houdt de ambten gesloten voor vrouwen. Wat betekent dit besluit voor de kerkelijke eenheid?
Matthijs Haak, predikant te Dordrecht
vrijdag 29 april 2022 om 11:30 aangepast 13:33
Reageer nu op de uitgestoken hand van de Protestantse Kerk, vindt predikant Matthijs Haak.
Reageer nu op de uitgestoken hand van de Protestantse Kerk, vindt predikant Matthijs Haak. beeld Freek Visser

Met verbazing en soms met dedain is op dit besluit gereageerd. Ik vind dit soort reacties te kort door de bocht. Voor alle duidelijkheid: ik ben ervoor dat degene die de benodigde gaven heeft in ieder kerkelijk ambt bevestigd kan worden. Het gaat namelijk om meer, om de eenheid.

De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) hebben een decennialange nauwe verbondenheid. Ontwikkelingen in de GKv gaan heel hard. Juist op het punt van de vrouwelijke ambtsdrager is dat duidelijk zichtbaar. 

Op de synode van Meppel (2017) werden alle ambten geopend voor vrouwen terwijl de vrouwelijke ambtsdrager daarvoor volgens de GKv onbijbels was. Opvallend was hoe mager de bijbelse gronden voor dat besluit waren. Zek..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gert Jan Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.

Afbeelding

Henk de Jong (1932-2023) verstond de vragen van zijn tijd en zocht naar nieuwe begaanbare wegen

De Nederlands-gereformeerde theoloog Henk de Jong 'ging de uitdaging aan om nieuwe begaanbare wegen te zoeken en daarin naast zoekende mensen te gaan staan'. Bijzonder hoogleraar Jaap Dekker gedenkt zijn leermeester.

Afbeelding

Kantel het nieuwe NGK-logo

In het nieuwe logo voor de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken zijn mooie symbolen verwerkt. Het kreeg in vorm en kleuren (aarde, water en licht) de betekenis van 'ichthus', Grieks voor vis, de eerste letters van de woorden Jezus Christus, Zoon van God, Verlosser (Nede..