Het is niet erg als een donorkind zijn biologische verwanten niet leert kennen

Opinie
Donorkinderen lijden meer aan onrechtvaardige behandeling dan aan het gemis van biologische verwanten.
Tanny Dobbelaar • schrijver en gepromoveerd op familiegeschiedenis
maandag 18 april 2022 om 12:00 aangepast 13:01
Dat op elkaar lijken, associëren we meestal met genetische verwantschap. Toch weet iedereen dat een werkelijke familieband schuilt in een gezamenlijk léven.
Dat op elkaar lijken, associëren we meestal met genetische verwantschap. Toch weet iedereen dat een werkelijke familieband schuilt in een gezamenlijk léven. beeld istock

Op wie lijk je? Heb je de neus van je vader, het muzikale talent van je moeder? Vergelijken is onder familieleden een geliefd gezelschapsspel. Weinig is meer ontroerend dan jezelf terug zien in je kind, een neefje of nichtje of in een foto van een al lang overleden familielid.

Dat op elkaar lijken, associëren we meestal met genetische verwantschap. Toch weet iedereen dat een werkelijke familieband schuilt in een gezamenlijk léven. Met grapjes, verhalen, ruzies, gewoontes, doorgegeven spullen en rituelen wordt zo’n band door de tijd heen, door de generaties heen, gesmeed. Antropologen noemen dat doing family, wat lelijk te vertalen met ‘familie doen’.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Met een ruilverkaveling-nieuwe stijl kan onteigening van landbouwgrond worden voorkomen

Met een goede ruilverkaveling kun je onteigening van landbouwgrond voorkomen en ook natuurbelangen dienen, zag Jaap Bos in Zuid-Limburg. Hij ziet het als middel om uit de stikstofimpasse te komen.

Afbeelding

Welke lessen moet de politiek trekken uit de winst van de BoerBurgerBeweging?

De enorme winst van de BoerBurgerBeweging (BBB) is niemand ontgaan. De partij haalde in alle provincies de meeste stemmen en heeft inmiddels voorwaarden gesteld aan het stikstofbeleid, wil ze meewerken aan uitvoering ervan.

Afbeelding

Visie CU was niet het probleem. 'Stem van kiezer wordt meer en meer bepaald door gevoelens van onvrede'

Bij verkiezingen lijkt de visie van een partij verre van doorslaggevend, en daar schuilt de echte uitdaging voor de ChristenUnie, schrijft hoogleraar Jan Hoogland. Een vaste achterban lijkt steeds minder vanzelfsprekend.

Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.