Het is niet erg als een donorkind zijn biologische verwanten niet leert kennen

Opinie
Donorkinderen lijden meer aan onrechtvaardige behandeling dan aan het gemis van biologische verwanten.
Tanny Dobbelaar • schrijver en gepromoveerd op familiegeschiedenis
maandag 18 april 2022 om 12:00 aangepast 13:01
Dat op elkaar lijken, associëren we meestal met genetische verwantschap. Toch weet iedereen dat een werkelijke familieband schuilt in een gezamenlijk léven.
Dat op elkaar lijken, associëren we meestal met genetische verwantschap. Toch weet iedereen dat een werkelijke familieband schuilt in een gezamenlijk léven. beeld istock

Op wie lijk je? Heb je de neus van je vader, het muzikale talent van je moeder? Vergelijken is onder familieleden een geliefd gezelschapsspel. Weinig is meer ontroerend dan jezelf terug zien in je kind, een neefje of nichtje of in een foto van een al lang overleden familielid.

Dat op elkaar lijken, associëren we meestal met genetische verwantschap. Toch weet iedereen dat een werkelijke familieband schuilt in een gezamenlijk léven. Met grapjes, verhalen, ruzies, gewoontes, doorgegeven spullen en rituelen wordt zo’n band door de tijd heen, door de generaties heen, gesmeed. Antropologen noemen dat doing family, wat lelijk te vertalen met ‘familie doen’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.