Zing op Goede Vrijdag ‘O hoofd vol bloed en wonden’

Opinie
Goede Vrijdag is een feestdag waarop een dergelijk lied past.
Paul Lieverse • arts en docent
woensdag 13 april 2022 om 12:00
Paul Lieverse
Paul Lieverse beeld nd

1        Voor onze oren zijn liederen over bloed akelig. We hebben nauwelijks beelden van een bloederige oorlog nodig om afschuw te voelen voor het moedwillig doden van een onschuldige. En Jezus’ dood wás echt, bloederig en het gevolg van smerige intriges.

2        In het gelijknamige koraal uit Bachs Matthäus-Passion komen allerlei emoties en gedachten samen: een uiting van afschuw om ‘zinloos geweld’, dank voor verlossing die gebracht is, een roep om troost en kracht bij eigen nood. Deze emoties en de indringende melodie resoneren in menig hart; gelovig of niet.

3        Jezus’ dood was beslissend voor onze verlossing. Goede Vrijdag is een feestdag waarop een dergelijk lied past.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.