Na wéér een fles wijn en een boekenbon gaat het toch ergens knagen, het is tijd voor geld

Opinie
Het wordt tijd voor een degelijk zzp-tarief binnen de kerk. De ondernemende theoloog wordt steeds meer werkelijkheid en is noodzakelijk voor een toekomstgerichte kerk. Een standaardvergoeding waarbij de zzp’er op waarde wordt geschat kan niet langer uitblijven.
Tabitha van Krimpen • Jonge Theoloog des Vaderlands en bedrijfskundige
maandag 11 april 2022 om 16:15 aangepast 07:21
Voor een toekomstbestendige kerk is het steeds belangrijker om de zzp-theoloog, pionier, spreker en andere vernieuwers een brood te geven wanneer ze erom vragen, in plaats van een steen.
Voor een toekomstbestendige kerk is het steeds belangrijker om de zzp-theoloog, pionier, spreker en andere vernieuwers een brood te geven wanneer ze erom vragen, in plaats van een steen. beeld istock

Rondtrekken van plek naar plek en veel bij bekenden logeren. Single blijven om je helemaal te wijden aan het verspreiden van het evangelie. Af en toe een beetje bijklussen met je handen om wat inkomsten te hebben. Paulus als reli-ondernemer anno 2022.

Dit model is onhoudbaar voor wie zich in wil zetten voor de kerk en ook een gezin en hypotheek heeft. Toch is het paulinische verdienmodel nog altijd springlevend. Het werken voor Gods koninkrijk kent vooral een geestelijke in plaats van een financiële beloning, zo is de veronderstelling. 

uitgeblust

Die houding heeft veel negatieve gevolgen. Pionieren en missionaire projecten worden vaak gezien als leuke hobby’s die je er ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder kerkdienst zul je nooit werkelijk beseffen wat genade is, dat ontvang je alleen in gezamenlijke dank

Waarom ga je naar de kerk? Kun je geloven buiten de kerk? De discussie is er opnieuw, maar dominee Wim van der Schee stelt liever het uitgangspunt van 'eerst is er de gelovige, dan is er de kerkdienst' ter discussie.

Afbeelding

In Disneyfilms zitten steeds meer 'woke' invullingen. Zou Disney zijn eigen studio's nog herkennen?

Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?

Afbeelding

Wat hebben Philips en het CDA gemeen? Succesvolle afsplitsingen en moeilijke tijden

Het CDA en Philips zitten in zwaar weer, terwijl hun afsplitsingen een succes zijn. 'Is er nog hoop voor het CDA?', vraagt Frank van den Heuvel zich af.

Afbeelding

Oekraïne, hoe erger te voorkomen? We staan voor lastige vragen, over de eigen vrijheid en die van hen

Dit is de kernvraag, vindt Aad Kamsteeg: hoe kunnen het belang van de vrije wereld en de vrijheid van Oekraïense burgers worden beschermd zonder escalatie naar omstandigheden die veel erger zijn dan een compromis?

Afbeelding

De overheid kan er weer niet om heen, de waarde van grond voor woningbouw ligt te hoog

Het Rijk stopt miljarden in woningbouwprojecten, terwijl de huizenprijzen - en dus opbrengsten voor projectontwikkelaars - historisch hoog zijn. Te dure grond zit nieuwbouw in de weg, stelt expert Erwin van der Krabben.

Afbeelding

Na een week bidden voor gerechtigheid dacht ik: waarom wordt onrecht niet concreet benoemd?

Erg concreet werd het bidden tegen onrecht tijdens de Week van gebed niet, viel MissieNederland-directeur Jan Wolsheimer op. Het lijkt erop dat kerken zich niet willen branden aan partijpolitiek.