Nieuwe media zijn niet eng, ze passen perfect bij de altijd al spelende mens

Opinie
Media waarin nep niet van echt te onderscheiden is, zullen geen apocalyptische gevolgen hebben. Integendeel: ze passen perfect bij de spelende mens.
Menno van Doorn • directeur van het Sogeti’s Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie
dinsdag 5 april 2022 om 15:00 aangepast 09:14
Alles kan worden gemanipuleerd en gefabriceerd tot op een niveau dat ‘echt’ niet meer te onderscheiden is van ‘nep’. Beeld: een jongen draagt een virtualrealitybril, waardoor hij een andere werkelijkheid ziet.
Alles kan worden gemanipuleerd en gefabriceerd tot op een niveau dat ‘echt’ niet meer te onderscheiden is van ‘nep’. Beeld: een jongen draagt een virtualrealitybril, waardoor hij een andere werkelijkheid ziet. beeld istock

Raken we de grip op de realiteit kwijt? Die vraag is bijzonder actueel, want de combinatie van kunstmatige intelligentie en mediatechnologie maakt het vandaag de dag mogelijk om de werkelijkheid te kneden in iedere gewenste vorm. Stem, foto, bewegende beelden: alles kan worden gemanipuleerd en gefabriceerd tot op een niveau dat ‘echt’ niet meer te onderscheiden is van ‘nep’. De naam voor dit soort media - synthetische media - onderschrijft het punt dat het allemaal gaat om kunstmatige versies van de werkelijkheid. 

Je hoeft ook geen computerexpert meer te zijn om dat allemaal te kunnen. Iedereen die de weg op internet weet, kan bijvoorbeeld leren hoe hij een deepfake-video maakt. Een digitaal mens maken die volledig echt lijkt, m..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zijn grote, dure cadeaus echt noodzakelijk met Sinterklaas, of moet de herinnering voorop staan?

De commercie is er op gericht dat cadeaus altijd mooi, lux en groot moeten zijn. Dat is een misvatting, zeker als relaties of onderlinge verhoudingen onder druk staan, stelt therapeut Annewieke van Eijsden.

Afbeelding

Mijn kennismaking met Frontrunners was genoeg om te ontdekken: ‘God geneest, oók mij!’

De kritiek op het evangelische Frontrunners is onrechtvaardig. Je kunt niet medechristenen in de ban doen zonder concrete misstanden aan te wijzen. Ik heb ontdekt wat genezing betekent, schrijft Jonathan Overes.

Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.