Nieuwe media zijn niet eng, ze passen perfect bij de altijd al spelende mens

Opinie
Media waarin nep niet van echt te onderscheiden is, zullen geen apocalyptische gevolgen hebben. Integendeel: ze passen perfect bij de spelende mens.
Menno van Doorn • directeur van het Sogeti’s Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie
dinsdag 5 april 2022 om 15:00 aangepast 09:14
Alles kan worden gemanipuleerd en gefabriceerd tot op een niveau dat ‘echt’ niet meer te onderscheiden is van ‘nep’. Beeld: een jongen draagt een virtualrealitybril, waardoor hij een andere werkelijkheid ziet.
Alles kan worden gemanipuleerd en gefabriceerd tot op een niveau dat ‘echt’ niet meer te onderscheiden is van ‘nep’. Beeld: een jongen draagt een virtualrealitybril, waardoor hij een andere werkelijkheid ziet. beeld istock

Raken we de grip op de realiteit kwijt? Die vraag is bijzonder actueel, want de combinatie van kunstmatige intelligentie en mediatechnologie maakt het vandaag de dag mogelijk om de werkelijkheid te kneden in iedere gewenste vorm. Stem, foto, bewegende beelden: alles kan worden gemanipuleerd en gefabriceerd tot op een niveau dat ‘echt’ niet meer te onderscheiden is van ‘nep’. De naam voor dit soort media - synthetische media - onderschrijft het punt dat het allemaal gaat om kunstmatige versies van de werkelijkheid. 

Je hoeft ook geen computerexpert meer te zijn om dat allemaal te kunnen. Iedereen die de weg op internet weet, kan bijvoorbeeld leren hoe hij een deepfake-video maakt. Een digitaal mens maken die volledig echt lijkt, m..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

10.000 mensen die geloven in een kwaadaardige elite - maar niet iedere complotdenker is een extremist

100.000 mensen geloven in een 'kwaadaardige elite'. Dat is ongekend hoog. De overheid heeft hier voor een deel zelf aan bijgedragen, schrijft politicoloog Amy-Jane Gielen.

Afbeelding

De wolf blijft ons bezig houden: 'Rechtbank neemt risico's voor de overlevingskansen van de wolf'

Onlangs deed de rechtbank Midden-Nederland een opmerkelijke uitspraak met betrekking tot de wolf. Daarmee neemt de rechtbank onterechte risico's, schrijft Kaat Engel, actief binnen het natuurbeschermingsrecht.

Afbeelding

Ik ervaar de rijkdom van gebed om genezing. 'Er wordt gebeden zonder de vraag: En, is het al over?'

Gebed voor genezing heeft een veilige oefenplek nodig, schrijft predikant Sander Ris. 'De geur van zalfolie die in de vorm van een kruisje op mijn voorhoofd wordt gestreken blijft mij nog het meeste bij.'

Afbeelding

Ook een 'Stop-gesprek' met beschuldigde kan helpen om grensoverschrijdend gedrag te stoppen

De aanbevelingen van Mariëtte Hamer houden te weinig rekening met de positie van de beschuldigde, reageren twee experts. Bovendien mist haar instrumentarium een heel handige optie: het Stop-gesprek met een beschuldigde.

Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.