Versplintering in gemeenteraden is lang niet overal toegenomen na verkiezingen

Opinie
Niet alle gemeenteraden zijn na de verkiezingen meer versplinterd. Er blijken grote verschillen te zijn tussen kleine en grote gemeenten.
Simon Otjes • universitair docent Nederlandse politiek bij de Universiteit Leiden
woensdag 30 maart 2022 om 15:30
De eerste vergadering van de gemeenteraad van Amsterdam na de verkiezingen. Deze raad telt nu 12 partijen (net zoveel als voor de gemeenteraadsverkiezingen), verdeeld over 45 zetels.
De eerste vergadering van de gemeenteraad van Amsterdam na de verkiezingen. Deze raad telt nu 12 partijen (net zoveel als voor de gemeenteraadsverkiezingen), verdeeld over 45 zetels. beeld anp / lex van Lieshout

Een van de belangrijkste conclusies van de gemeenteraadsverkiezingen twee weken geleden was dat de gemeenteraden weer meer versplinterd waren. Al snel verschenen er artikelen die stelden dat de versplintering ‘groter dan ooit’ was, NRC schreef dat ‘in veel gemeentes het aantal fracties toe [neemt]’, dit zou volgens NOS en Het Financieel Dagblad de vorming van colleges bemoeilijken, en Trouw schreef al zalvend dat die grotere versplintering geen slecht nieuws hoefde te zijn. Wat echter miste in al deze analyses was de platte vaststelling: hoe sterk is de versplintering toegenomen? En is dit overal in Nederland zichtbaar?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toen Remkes sprak, hoorde je wijsheid van een goede raadgever

Toen Gerhard ter Maat deze week luisterde naar Johan Remkes, dacht hij terug aan aan de oude adviseurs van koning Salomo. Zij adviseerden zijn zoon Rehabeam om dienend te zijn.

Afbeelding

Ook de Amerikaanse president Biden kan vrede in Jemen niet herstellen. Hoe moet het verder?

Een bemiddelingspoging van de Verenigde Naties in Jemen is vastgelopen. De bevolking is er, zoals in de hele oorlog, het slachtoffer van, schrijft Johan Buwalda.

Afbeelding

We hebben morele moed nodig om de wereld te verbeteren

Laten we dichtbij huis moreel moedig zijn, schrijft tekstschrijver Theanne Boer. ‘Een managementfunctie in de zorg weigeren omdat je met je handen aan het bed wilt staan, is ook morele ambitie.’

Afbeelding

Hoed u voor machtspolitiek door een classis of synode. ‘Verander spelregels van het gereformeerd kerkrecht niet’

Er gaat een wissel om als gereformeerde kerken op regionaal of landelijk niveau ruimte krijgen kerkenraadsleden te schorsen en af te zetten. Dat bedreigt de Christelijke Gereformeerde Kerken, waarschuwt Ernst Leeftink.

Afbeelding

De mens achter de beleidstaal: wat we kunnen leren van vluchtelingenromans

We worden meegetrokken in een woordenbrij van begrippen als aanmeldcentrum, opvanglocaties en statushouders. Die doen vergeten dat achter deze bureaucratische taal de verhalen van mensen schuilgaan, schrijft Rien Fraanje.

Afbeelding

In Engeland regent het rechtszaken over gender. Laten we eerst daarvan leren

Voor ingrijpende medische behandelingen is eerst sluitend wetenschappelijk bewijs van veiligheid en effect nodig en vervolgens een adequate medische diagnose, vindt huisarts Gerrit Roorda.